Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σκέψεις για απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων από 14 νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκέψεις για απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων από 14 νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού
Από το naftemporiki.gr
Συνασπισμός 14 νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού εξετάζει την πρώτη ολική απαγόρευση ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Το μέτρο αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας για το κλίμα που θα πλαισιώσει την ιστορική συνθήκη για το κλίμα του Παρισιού το 2015 και θα αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη των διεθνών κλιματικών στόχων.

Η προτεινόμενη συμφωνία τέθηκε προς..
συζήτηση στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Φόρουμ για την Ανάπτυξη των Νησιών του Ειρηνικού (PIDF), και προβλέπει την απαγόρευση νέων ανθρακωρυχείων, νέους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον καθορισμό ορίων για την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι εθνικοί ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί θετικά και η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει.

Η πρόταση έχει συνταχθεί από μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων που ονομάζεται Δίκτυο Κλιματικής Δράσης Νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού (PICAN), και αναμένεται να περάσει από αρκετούς γύρους διαβουλεύσεων προτού παρουσιαστεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του επόμενου έτους. Η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2018.

Η ηγεσία των Νήσων Φίτζι ίδρυσε το Φόρουμ για την Ανάπτυξη των Νησιών του Ειρηνικού το 2013, αφήνοντας σκόπιμα εκτός την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες είναι μέλη του προγενέστερου Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.

Ο νέος συνασπισμός, που αποτελείται από τα πιο ευάλωτα κράτη στην κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, υποστηρίζει θερμά το φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και επιδιώκει να απαγορεύσει τη δημιουργία νέων ανθρακωρυχείων, καθώς και να εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Η προτεινόμενη συνθήκη θα δημιουργήσει επίσης ένα πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση των κοινοτήτων που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου