Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Με ποιούς κουβεντιάζουν τα ΕΛΠΕ για συνεργασίες στην έρευνα υδρογονανθράκων


Επιθετική προσέγγιση, στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων, σε Πατραικό Κόλπο και Αρτα-Πρέβεζα, που περιλαμβάνει ακόμη και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου, ακολουθούν τα ΕΛΠΕ.

Σε μια στιγμή που έχοντας ολοκληρώσει τις γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες στον Πατραϊκό, τα αποτέλεσμα των τρισδιάστατων μοντέλων δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο όμιλος κουβεντιάζει με πολλούς διεθνείς παίκτες το ενδεχόμενο συνεργασίας στις επόμενες φάσεις.

Ανάμεσά τους...
και γνωστά ονόματα εταιρειών του χώρου, κάποιες εκ των οποίων συμμετείχαν και στη πρόσφατη συνάντηση που διοργάνωσαν τα ΕΛΠΕ στην Αθήνα με συμμετοχή εκπροσώπων 80 εταιρειών, όπως η Total και η ExxonMobil, δίχως ωστόσο για την ώρα να υπάρχει κάτι περισσότερο.

Τα πάντα θα εξρτηθούν από τη πορεία των ερευνών, τυχόν θετικά ευρήματα θα αναζοπυρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων, άλλωστε η πλήρης επεξεργασία και ερμηνεία των γεωφυσικών ερευνών δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μετά το φθινόπωρο, και εν συνεχεία απαιτείται γεώτρηση για να αποδειχθεί η ύπαρξη οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος.

Αυτές είναι οι προυποθέσεις υπό τις οποίες οι συνομιλητές των ΕΛΠΕ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασίες τόσο για το Πατραικό, όσο και για την Αρτα-Πρέβεζα, όπως λένε πηγές του ομίλου.

"Σχετιικά με την εκμετάλλευση στα χερσαία οικόπεδα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες όλοι οι μεγάλοι ξένοι παίκτες μας χτυπούν την πόρτα, προτείνοντας μας συνεργασία για τη 2η και 3η φάση του διαγωνισμού”, είπε χαρακτηριστικά χθες μιλώντας στη γενική συνέλευση του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης.

Εφόσον οι περιοχές που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τα ΕΛΠΕ δικαιολογήσουν τις προσδοκίες που έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί, τότε ίσως να αναζοπυρωθεί το ενδιαφέρον του ξένου πετρελαϊκού παράγοντα για έρευνες και σε άλλα πιο δύσκολα οικόπεδα, όπως στο Ιόνιο, γιατί όχι και στη Νότια Κρήτη.

Προς το παρόν, οι επαφές αφορούν στη περιοχή του Δυτικού Πατραικού όπου οι σεισμικές έρευνες ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου, καλύπτοντας μια συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό σκάφος «Polar Empress» με σεισμικές καταγραφές 1600 Km2 τριών διαστάσεων και άλλων 300 Km2 δύο διαστάσεων.

“Οι επόμενες δυο τρεις χρονιές θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες, μπορεί ν’ αλλάξουν την εικόνα της εταιρείας. Τα πρώτα μηνύματα επαναλαμβάνω, είναι άκρως ενθαρρυντικά, περιμένουμε μετά το καλοκαίρι πιο ακριβή στοιχεία και φυσικά ν’ ανακοινώσουμε και διεθνείς συνεργασίες”, επεσήμανε ο κ. Στεργιούλης

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, τα ΕΛΠΕ φιλοξένησαν στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, τη 45η Συνάντηση Πετρελαϊκών εταιρειών Κεντρικής- Νότιας & Ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας (CEEC Scout Group Meeting), στην οποία και συμμετείχαν περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι από συνολικά 80 διεθνείς εταιρείες του κλάδου. Το παρών τους είχαν δώσει στελέχη των ExxonMobil, Shell, Total, Noble, MOL, INA, NIS, Gazprom, κ.ά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου