Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Βγάζω το καπέλο στο Σκουρλέτη: απ' το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" βρεθήκαμε στο "Ελλάς-Γερμανία-Συμμαχία"!


Από το greeklignite.blogspot.gr
Στις 6 Ιουνίου έγινε στο Λουξεμβούργο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Παν. Σκουρλέτης, (συνοδευόμενος απ' το Διευθυντή του Γραφείου του). Μια μέρα μετά το Υπουργείο έβγαλε σχετικό Δελτίο Τύπου, όπου έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα! Καταρχήν ωστόσο, αν δεν είχατε διαβάσει στις αρχές Απριλίου την ανάρτηση "Τι σκαρώνουν οι Γάλλοι, που φέρνει ρίγη ανατριχίλας στους Γερμανούς;", διαβάστε την για να πάρετε σειρά, καθώς μάλλον έχει ήδη ξεκινήσει ένας ακήρυκτος Γάλλο-Γερμανικός πόλεμος για θέματα ενέργειας και ειδικά ηλεκτροπαραγωγής.

Τι έγινε στο Λουξεμβούργο; Το "ζουμί" ξεκινά απ' την πρώτη-πρώτη παράγραφο του Δελτίου Τύπου (οι επισημάνσεις με έντονα δικές μου): "Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών – μελών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια και τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών ενέργειας από την ΕΕ. Στο επίσημο γεύμα του Συμβουλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το ζήτημα της..
έγκαιρης επικύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να ξεκινήσει ταχύτερα η εφαρμογή της."

Μαγική εικόνα; Καθόλου! Μια "περίεργη" συμμαχία, όπου η Γερμανία είναι η ...Γερμανία, που έχει πρόγραμμα απόσυρσης για τα πυρηνικά της και πολύ θα τη βόλευε αν και το Βέλγιο έκλεινε κάποια δικά του πυρηνικά, για να πουλήσει/απορρίψει άχρηστο ρεύμα των ΑΠΕ. Η Αυστρία είναι περίπου η ...Γερμανία, έχει πολλά υδροηλεκτρικά και δεν την ενδιαφέρουν τα πυρηνικά. Η έκπληξη εδώ είναι το Λουξεμβούργο, που έτσι κι αλλιώς δεν το παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά στην ΕΕ, ιδίως μετά τα Lux leaks, αλλά λόγω γεωγραφικής θέσης προσπαθεί πάντα να ισορροπήσει ανάμεσα σ' αυτά που λένε η Γερμανία και η Γαλλία. Τέλος, εμείς έτσι κι αλλιώς ...
δεν θέλαμε, δεν θέλουμε και δεν πρόκειται και στο μέλλον να θέλουμε να "παίξουμε" με τα πυρηνικά: αφενός είναι πανάκριβα, αφ' ετέρου σιγά μη μας αφήσουν οι "μεγάλοι". Αλλά αυτή την εποχή αφενός είμαστε χρεοκοπημένοι και τον "καλό" στην ΕΕ τον παίζουν οι Γάλλοι, αφ' ετέρου θέλουμε μάλλον να καλοπιάσουμε και το Σόιμπλε για να υπογράψει επιτέλους εκείνη τη ρημάδα την εκταμίευση της δόσης.

Ποιος έχει πυρηνικά στην ΕΕ και "καίγεται" για να πουλήσει, ιδίως μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι; Μα φυσικά οι Γάλλοι! Ποιος ψάχνει χρηματοδότηση για νέο πυρηνικό; Ο Κάμερον, για το Hinkley Point C, (που θα το κάνει -αν το κάνει- η Γαλλική EDF), ανάλογα και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Στο Δελτίο Τύπου μεσολαβούν αναφορές σε θέματα Μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών, μέτρων κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της COP 21 για την κλιματική αλλαγή και ξαναφθάνουμε στην "Πρωτοβουλία για την πυρηνική ασφάλεια" (οι επισημάνσεις με έντονα δικές μου):

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Αντιπροσωπείες Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου προέβησαν σε ενημέρωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Δράση 10 του Σχεδίου Στρατηγικών Ενεργειακών Τεχνολογιών για την πυρηνική ασφάλεια. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι:

«Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο καλωσορίζουν κάθε πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, καθώς και για τη βελτίωση της διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης Euratom. Ποιος έχει πυρηνικά απόβλητα που πρέπει να τα διαχειριστεί και δεν έχει και πρώην αποικίες για να τα ξεφορτώσει; Η Γερμανία, που αποσύροντας τα πυρηνικά της θα βρεθεί με την ανάγκη να διαχειριστεί και τα εργοστάσια ως απόβλητα. Ασφαλώς η απόσυρση των πυρηνικών ενισχύει την ασφάλεια όλης της ΕΕ, οπότε δεν θα ήταν πρέπον η ΕΕ να ενισχύσει χρηματοδοτικά τη Γερμανική προσπάθεια; Ιδίως όταν η Energiewende έχει αποστεθεροποιήσει τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και θέτει σε αμφιβολία την ικανότητά τους να διαχειριστούν την αποσυσρη των πυρηνικών;

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο σέβονται τις Συνθήκες της ΕΕ και το δικαίωμα των Κρατών-Μελών να καθορίζουν έκαστο το δικό του ενεργειακό μίγμα. Αυτό είναι μάλλον τρολάρισμα, καθώς είναι συγκινητική η διάθεση του Λουξεμβούργου να καθορίζει το ενεργειακό του μείγμα, τη στιγμή που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλεκτρισμού της ΕΕ με ποσοστό άνω του 95%. Αλλά, επιτέλους, οι Γερμανοί έστω και καθυστερημένα δικαιώνουν το Λαφαζάνη, που πριν 15 μήνες είχε υποστηρίξει πως είναι αναντικατάστατος ο ρόλος των εθνικών κρατών στο χώρο της ενέργειας.

Ωστόσο, το πρόσφατο σχέδιο Διακήρυξης Προθέσεων για Στρατηγικούς Στόχους του Σχεδίου Στρατηγικών Ενεργειακών Τεχνολογιών, στο πλαίσιο της Δράσης 10 “Διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας πυρηνικών αντιδραστήρων και σχετιζόμενων κύκλων καυσίμου κατά τη λειτουργία και την απόσυρση, με παράλληλη βελτίωση της αποδοτικότητας” θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης που να αντιστοιχεί στο στόχο του Σχεδίου Στρατηγικών Ενεργειακών Τεχνολογιών.

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν, στο επίπεδο της ΕΕ, την ανάπτυξη και υλοποίηση εξελιγμένων και καινοτόμων αντιδραστήρων σχάσης (σημείο 4 του σχεδίου Διακήρυξης Προθέσεων), ούτε τη “διαθεσιμότητα όλων των επιλογών χρηματοδότησης από την ΕΕ, π.χ. InnovFin, EFSI ή ESIF” όπως προβλέπεται υπό τον τίτλο «βασικές πρόσφορες συνθήκες» του σχεδίου Διακήρυξης Προθέσεων.

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο επιθυμούν να επισημάνουν ότι χρηματοδότηση από την ΕΕ μπορεί να παρέχεται μόνον για ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ η πυρηνική τεχνολογία είναι δαπανηρή και επικίνδυνη. Επομένως, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο αντιτίθενται στη χρηματοδότηση από την ΕΕ ή σε οποιοδήποτε υποστηρικτικό πλαίσιο για πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας». 

Γι όποιον τυχόν δεν το κατάλαβε ακόμα, οι Γάλλοι θέλουν διακαώς να πουλήσουν τα πυρηνικά τους για να "σώσουν τον πλανήτη" απ' την κλιματική αλλαγή, και γι' αυτό θέλουν να αυξήσουν εδώ και τώρα την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών και να κάνουν τα λιγνιτικά της Γερμανίας ασύμφορα. Η Γερμανία έχει πρόγραμμα απόσυρσης των πυρηνικών, αλλά δεν αντέχει με τίποτα να αποσύρει ταυτόχρονα και τα λιγνιτικά και λιθανθρακικά της εργοστάσια και φυσικά δεν έχει καμιά διάθεση να πληρώνει ΠΟΛΛΑ δισεκατομμύρια ευρώ για δικαιώματα εκπομπών CO2. Χωρίς πυρηνικά, λιγνιτικά και λιθανθρακικά εργοστάσια, αυτά που δίνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ηλεκτροδότηση, η Γερμανία θα μείνει με τα αιολικά και τα ηλιακά της και το ρωσικό αέριο, θα μπορεί να κάνει όσα "ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ" θέλει, αλλά θα πρέπει να βάλει την ουρά στα σκέλια και να παρακαλά τους Γάλλους (και τους Ελβετούς και Αυστριακούς και Νορβηγούς και Σουηδούς και Πολωνούς και κάθε άλλο γείτονα) να της πουλήσουν ηλεκτρισμό, καθώς η ενεργειακή της ασφάλεια θα έχει πάει περίπατο. Βλέπετε είναι κι εκείνοι οι "αχώνευτοι" οι Ανατολικοευρωπαίοι, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι εκείνο τον αγωγό Nord Stream 2, που όχι μόνο θ' αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, αλλά αυτές πλέον δεν θα γίνονται μέσω Ουκρανίας, θα γίνονται μέσω Γερμανίας! Αν αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην ΕΕ, σε ποιον θα πουλήσουν αέριο οι Αζέροι, οι Ισραηλινοί και οι ...Αμερικάνοι; Μύλος!

Επιπλέον, αν πουλήσουν οι Γάλλοι πυρηνικά, θα μείνουν οι Γερμανοί με τις ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β πάνελ στο χέρι, θα χάσουν πωλήσεις και "πράσινες" θέσεις εργασίας, αυτές που επιδοτούν αδρά μέσω της επιβάρυνσης του Νόμου EEG. Κι όχι τίποτ' άλλο, αλλά πάλι θα μας κουβαλήσουν κανένα περιφερόμενο καλοπληρωμένο θίασο, να κάνει δήθεν ακτιβισμό, αλλά στην πραγματικότητα να ενεργεί ως πλασιέ των Φ/Β.

Με βάση τα πιο πάνω λοιπόν, δεν μπορώ παρά να βγάλω το καπέλο στο Σκουρλέτη: με μια απλή κίνηση έπαιξε το χαρτί της Γερμανίας, ξεκλείδωσε τα ταμεία του Σόιμπλε, η δόση θα εκταμιευτεί και ανοίγει ο δρόμος και για τον Ντράγκι, "να δώσει στον Τσίπρα τα λεφτά". Αν όντως έτσι είναι η κατάσταση, το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" σε λίγες μέρες θα γίνει "Κυριάκος-Γαλλία-Συμμαχία", εκτός κι αν ο Καμμένος μας πει πως θ' αγοράσουμε καμιά Γαλλική φρεγάτα, για να σώζουμε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Ή ο Σκουρλέτης μας φέρει την EDF για στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ ενδιαφέροντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου