Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Γιατί δεν «τα βρήκαν» στον ΟΠΕΚ για το όριο παραγωγής αργού

Από τον Ιούνιο του 2014, ο ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αρνείται να περιορίσει την παραγωγή του, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές του πετρελαίου.
Απέτυχαν να συμφωνήσουν για το ανώτατο όριο παραγωγής οι υπουργοί Πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, που συνεδρίασαν την προηγούμενη Πέμπτη στη Βιέννη. Συνεπώς, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της δίχως όρια παραγωγής, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει κατά περίπου 80% από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Τελικά, οι υπουργοί του καρτέλ απέτυχαν..
να συμφωνήσουν σε νέο συλλογικό όριο παραγωγής, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία που είχε κυκλοφορήσει το απόγευμα της Τετάρτης. Από τον Ιούνιο του 2014, ο ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αρνείται να περιορίσει την παραγωγή του, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές του πετρελαίου. 

Αντιθέτως, η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας ήταν (και εξακολουθεί να είναι) να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγή, ώστε να αυξήσει ή να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που κατέχει, αδιαφορώντας για την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου από τα περίπου 110 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 στα 27 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2016. 

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών χρησίμευσε στις χώρες του ΟΠΕΚ, ώστε να πετάξουν εκτός αγοράς άλλους παραγωγούς, κυρίως τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής. 

Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο ΟΠΕΚ δεν είχε ιδιαίτερο λόγο να συμφωνήσει την Πέμπτη σε όριο παραγωγής. «Εχουν περάσει τα χειρότερα για το πετρέλαιο. Υπήρξε συμφωνία ότι λειτουργεί η αγορά και δεν υπήρξε πίεση προς τα μέλη του ΟΠΕΚ, ώστε να σκεφτούν πώς να επηρεάσουν την προσφορά και τη ζήτηση», είπε μετά τη λήξη της συνόδου την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμαντ αλ Σάντα. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά έχει αρχίσει και πάλι να ισορροπεί, καθώς η πτώση των τιμών και η μείωση των επενδύσεων στη βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Καναδά και οι επιθέσεις στο δέλτα του Νίγηρα έχουν προκαλέσει νέα μείωση της παραγωγής, εξέλιξη που επίσης ενίσχυσε τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και στην Ινδία αλλά και σε άλλες σημαντικές αγορές έκανε πιο αισιόδοξο τον ΟΠΕΚ, δήλωσαν οι υπουργοί του την Πέμπτη. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της συνόδου έπαιξε η στάση που τήρησε το Ιράν, η κυβέρνηση του οποίου αρνήθηκε να συζητήσει οποιονδήποτε στόχο στην παραγωγή, καθώς προσπαθεί να κερδίσει ξανά τα μερίδιά του στις αγορές, μετά την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου