Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ζωηρό ενδιαφέρον για το 3o γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζωηρό ενδιαφέρον για το 3o γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων
Από το sigmalive.com
Η γεωλογία του Ζορ ανατρέπει τα δεδομένα για την προοπτική εντοπισμού μεγάλων πεδίων υδρογονανθράκων.

Μετά τις συμφωνίες για συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, η πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου πεδίου φυσικού αερίου Ζορ, στα ανοικτά της Αιγύπτου, δίνει νέες δυνατότητες για περισσότερες επενδύσεις και συνεργασίες. Επίσης είναι ενδεδειγμένη η αυξημένη συνεργασία ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς, την κυβέρνηση και την βιομηχανία πετρελαίου, για το αμοιβαίο συμφέρον και το καλό της κοινωνίας.

Αυτά και άλλα πολλά επισημάνθηκαν στη..
διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μηχανικής Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέδειξε πως η ανακάλυψη του πεδίου φυσικού αερίου Ζορ, έχει ζωτική σημασία για την Κύπρο. Ο κ. Λακκοτρύπης, επισήμανε πως από την ώρα που θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές για εργασία. Τόνισε πως μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στις γεωτρήσεις, ενώ αναφερόμενος στο ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών, ξεκαθάρισε ότι «είναι καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε εταιρία που έχει δυνατότητες, υποδομές και πείρα».

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζωηρό ενδιαφέρον για το 3o γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων

Ο Υπουργός Ενέργειας, δεν παρέλειψε να αναφέρει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που εφαρμόζει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε επίσης η γεωλογία των συστημάτων πετρελαίου σε ανθρακικά πετρώματα. Επιπλέον έγινε αναφορά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και πως αυτό το γεγονός, επηρεάζει τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμπειρογνώμονες της πετρελαϊκής βιομηχανίας επισήμαναν τη σημασία των κοινών αναπτύξεων αποθεμάτων φυσικού αερίου ανάμεσα σε κράτη και εταιρίες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Θάλασσα.

Επιπλέον ο κ. Θεό Κοντού, Κύπριος ανώτατος σύμβουλος μηχανικής της Shell στην Γκαμπόν, εστίασε την εισήγηση του στην αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των νέων επιστημόνων στον τομέα της μηχανικής πετρελαίου. Εμπλούτισε την παρουσίαση του με άφθονα παραδείγματα, που σχετίζονται με υπεράκτιες αναπτύξεις (offshore), συγκρίνοντας τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στην Κύπρο και τη Δυτική Αφρική.

Ο αναπληρωτής καθηγητής  του Προγράμματος Μηχανικής Υδρογονανθράκων  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, υπέδειξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Κυπριακή ΑΟΖ, παραμένουν ουσιαστικά ανεξερεύνητες, έχοντας περιοριστεί σε 4 μονάχα γεωτρήσεις, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, όπως ο Κόλπος του Μεξικού, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες γεωτρήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζωηρό ενδιαφέρον για το 3o γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο δρ. Ερνέστος Σαρρής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο κ. Ρότζερ  Θόρν, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Oceaneering. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου