Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τα δίνουν όλα για ΔΕΗ - Χαμένες πρέπει να θεωρούνται οι περιπτώσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ


Αγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταβιβάσει στη νέα εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών προκειμένου να γλιτώσει το πωλητήριο. 

Το άγχος της κυβέρνησης είναι έκδηλο, το μαρτυρά το χθεσινό “γράψε- σβήσε” με το παράρτημα των εταιρειών που μεταβιβάζονται στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), το γεγονός ότι το ποσοστό της ΔΕΗ μαζί με εκείνα των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, “πήγαν και ήρθαν” χθες από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα εταιρεία και πάλι πίσω.

Η κίνηση ερμηνεύθηκε περισσότερο ως..
μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια των βουλευτών, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις και την ένταση που προκαλεί στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το νέο υπερ-Ταμείο, αφού η προσπάθεια αποδείχθηκε ότι έγινε δίχως συνεννόηση με τους θεσμούς, γι αυτό και δεν “περπάτησε”.

Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως οι θεσμοί δεν έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για τη μεταφορά μιας σειράς συμμετοχών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα εταιρεία.

Το παζάρι ωστόσο δεν έχει λήξει, το θέμα παραμένει ανοικτό, η αγωνία των υπουργών να σωθούν κάποιες επιχειρήσεις- “κόκκινες σημαίες” του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένη, και η κυβερνητική προσπάθεια θα συνεχίζεται μέχρι και τη τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου, τη Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, δυσκολα φαίνεται οτι θα γλιτωσουν την αποκρατικοποίηση τα ποσοστά της ΔΕΠΑ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου κάποια στιγμή να βγουν σε διαγωνισμό. Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δύσκολα θα μείνουν εκτός από την επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων και οι τρεις ενεργειακές.

Το γράψε-σβήσε

Σε μια προσπάθεια πάντως η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά, κατέθεσε χθες στη Βουλή παράρτημα με 11 επιχειρήσεις που δεν πωλούνται, παρά μεταβιβάζονται για μελλοντική αξιοποίηση στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του νέου υπερ-Ταμείου, το οποίο συμπεριελάμβανε δύο ομάδες επιχειρήσεων.

Στη πρώτη ομάδα που θα μεταβιβαστεί άμεσα συγκαταλέγονταν οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ (λεωφορεία), ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός, τράμ, Αττικό Μετρό), ΟΑΚΑ, και ΕΛΤΑ. Στη δεύτερη ομάδα, που θα μεταβιβαζόταν σε δεύτερο στάδιο, συμπεριελήφθησαν η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές (ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις), μαζί με τα ποσοστά της ΔΕΗ (17%), της ΕΥΔΑΠ (24%) και της ΕΥΑΘ (24%) τα οποία όμως ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τελικά, και αφού προηγήθηκε μπαράζ διευκρινιστικών ερωτήσεων από βουλευτές, γενικόλογες απαντήσεις από πλευράς της κυβέρνησης, και γενικά ένα αλαλούμ, το επίμαχο παράρτημα επανακατέθηκε, αυτή τη φορά μόνο με 6 επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται "στα σίγουρα" στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Δηλαδή τις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, στις οποίες προστέθηκε και ο ΟΣΕ. Μαζί θα μεταβιβαστούν και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών εταιρειών του συγκεκριμένου παραρτήματος Δ’, όπως χαρακτηριστικά γράφει το πολυνομοσχέδιο.

Στο ενδιάμεσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος είχε μιλήσει για λάθος που έγινε από τις υπηρεσίες λόγω του τεραστίου όγκου του νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας ότι η μεταβίβασή των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και Κτιριακές Υποδομές από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα εταιρεία"τελεί ακόμη προς συζήτηση με τους δανειστές".

“Το θέμα είναι ακόμη μέρος της διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, έγινε παρεξήγηση, υπήρξαν λάθη καθώς ο όγκος του νομοσχεδίου είναι τεράστιος, προς το παρόν η μεταβίβαση στη νέα εταιρεία αφορά μόνο τις πρώτες 6 επιχειρήσεις”, είπε ο υπουργός Οικονομικών που παρουσιάστηκε με καθυστέρηση στη Βουλή, αφήνοντας στο μεταξύ τους Γ. Χουλιαράκη και Γ. Σταθάκη να χειριστούν την υπόθεση, περιπλέκοντάς την ακόμη περισσότερο.

Στην πράξη, η μεταβίβαση μιας επιχείρησης στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) σημαίνει ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση γλιτώνει την ιδιωτικοποίηση, κάτι που μπορεί όμως να συμβεί σε δεύτερη φάση, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες αξιοποίησης είναι ευνοϊκές, και ανάλογα πάντα με τις αποφάσεις που θα λάβει η διοίκηση του νέου υπερ-Ταμείου.

Σκοπός της ΕΔΗΣ είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να αυξάνει την αξία τους, να τις διαχειρίζεται επαγγελματικά και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση. Αναφορικά με τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου