Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Rosneft: «Κλέβει» το στέμμα του βασιλιά της ενέργειας από την Gazprom;

Rosneft: «Κλέβει» το στέμμα του βασιλιά της ενέργειας από την Gazprom;
Στα πρόθυρα μιας ιστορικής αντιστροφής που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων στους διαδρόμους του Κρεμλίνου, είναι δύο εταιρείες ενέργειας που βρίσκονται στο επίκεντρο της ρωσικής οικονομίας.

Η Gazprom PJSC, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, αξίζει μόλις 2,6 δισ. δολ. περισσότερα από την Rosneft OJSC, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, καθώς συνεχίζει..
η πτώση στην αγοραία αξία της Gazprom, σύμφωνα με τους αναλυτές.



«Η Rosneft μπορεί να καλύψει τη διαφορά με την Gazprom από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας το συντομότερο αυτό το έτος», δήλωσε ο Andrey Polishchuk, αναλυτής της Raiffeisen Bank στη Μόσχα. Ο κρατικός εξαγωγέας φυσικού αερίου αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις χαμηλότερες τιμές για περισσότερο από μια δεκαετία στην κύρια ευρωπαϊκή αγορά, παράλληλα με τις δεσμεύσεις για δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέους αγωγούς, σύμφωνα με τον Polishchu.

Από το 1999 που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία, έχει χρησιμοποιήσει τον πλούτο από την ανάπτυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας για την ανοικοδόμηση της, μετά την οικονομική κατάρρευση της δεκαετίας του 1990. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι δίδυμοι κρατικοί γίγαντες, Rosneft και Gazprom έχουν εδραιωθεί στο κέντρο της οικονομίας της χώρας και στο πολιτικό σύστημα.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου