Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Γιατί οι απόγονοι των πρώτων «πετρελαιάδων» θεωρούν ευκαιρία την πετρελαϊκή κρίση

Γιατί οι απόγονοι των πρώτων «πετρελαιάδων» θεωρούν ευκαιρία την πετρελαϊκή κρίση
O Charlie Fairbank, ζει στο Οντάριο και είναι ο δισέγγονος ενός εκ των πρώτων ανθρώπων που ασχολήθηκε με την εξόρυξη πετρελαίου. Θέλοντας να συνεχίσει την επιχείρηση των προγόνων του ο ίδιος αγωνίζεται σήμερα να διατηρήσει τις 350 πετρελαιοπηγές ανταγωνιστικές σε μια περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 35 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Fairbank χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο κινητήρα και ξύλινους ράβδους που συνδέονται με πολλαπλές αντλίες , παράγει 65 βαρέλια την ημέρα, την ίδια ποσότητα από τότε που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα οι πρόγονοί του την επιχείρηση στο Oil Spring την γενέτειρα του πετρελαίου. Πρόκειται για την περιοχή όπου το 1858 ο πωλητής James Miller Williams χτύπησε φλέβα πετρελαίου, ένα χρόνο πριν ο Edwin Drake άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από το διάσημο πηγάδι στο Titusville, της Πενσυλβάνια.

«Χρησιμοποιούμε παλιούς..
ξύλινους ράβδους για να έχουμε σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης» αναφέρει ο Charlie Fairbank στο Bloomberg.

jg

Και μπορεί κάποτε το Οντάριο να θεωρείτο παγκοσμίως το κέντρο άντλησης πετρελαίου, ωστόσο, πλέον η φήμη του έχει ξεθωριάσει μέσα στο χρόνο και σπάνια οι μικροί παραγωγοί, όπως ο Fairbank μπορούν να αντέξουν και να επιβιώσουν οικονομικά την ώρα μάλιστα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, η παραγωγή αργού πετρελαίου στην πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, στο Οντάριο θα αυξηθεί περίπου 14% αυτό το έτος. Αν και θα είναι μόλις 1.214 βαρέλια ημερησίως, πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Οντάριο αντλείται από περίπου 2.500 πηγάδια διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής της λίμνης Erie, ενώ πολλοί παράγουν λιγότερο από ένα βαρέλι ημερησίως, αναφέρει ο Frank Kuri, πρόεδρος του Ontario Petroleum Institute. Μερικά πηγάδια παράγουν για περισσότερο από έναν αιώνα και το πετρέλαιο μπορεί να τραβηχτεί από το έδαφος ακόμα και κόστος 10 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζει ο Frank Kuri.

Ενώ πολλοί παραγωγοί στο Οντάριο διατηρούν μικρές ιδιωτικές εταιρείες, όπως αυτή του Fairbank, υπάρχουν και ορισμένες εισηγμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Dundee Energy Ltd, Metalore Resources Ltd και της TAQA .

Το γεγονός πως το πετρέλαιο βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του υπεδάφους, τα χαμηλά ποσοστά των δικαιωμάτων αλλά και η καλά αναπτυγμένη υποδομή βοηθά στη διατήρηση του κόστους στην επαρχία χαμηλή, σύμφωνα με τον Kuri.

Επίσης, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην τόνωση του ενδιαφέροντος για πετρέλαιο, καθώς οι εταιρείες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους προς περιοχές όπου το πετρέλαιο μπορεί να παραχθεί επικερδώς, ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες, δήλωσε ο Hugh Moran, εκτελεστικός διευθυντής του OPI.

«Όταν οι τιμές άρχισαν να μειώνονται, οι βιομηχανικές παραγωγές έδειξαν το ενδιαφέρον τους για μικρότερες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να κάνει καλό στο Οντάριο» αναφέρει ο Moran μιλώντας στο Bloomberg.

«Αν κοιτάξει κανείς στο Bakken, θα δει πως το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλότερο από ό, τι εδώ», συνέχισε ο ίδιος.

Πάντως, ο Frank Kuri εκτιμά πως η εξόρυξη αργού θα μπορούσε να αγγίξει τα 5.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας  τα επίπεδα παραγωγής του 1995. Το σχιστολιθικό Utica, το οποίο βρίσκεται στο Οντάριο, έχει δοκιμαστεί, αλλά μπορεί να αποδειχθεί περαιτέρω προσοδοφόρο στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Ontario Oil, Gas & Salt Resources Library, η επαρχία διαθέτει αποθέματα περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια. Η ποσότητα είναι ίση με όσο παράγει η Σαουδική Αραβία σε τέσσερις ημέρες.

Πάντως ο Fairbank παραμένει αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ πετρέλαιο στο Οντάριο. Αλλά δεν έχουν μόνο τα χρήματα σημασία. Είμαστε αρχαία και ιστορική πόλη. Προσπαθούμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν πριν από εμάς και δημιούργησαν αυτή τη βιομηχανία» καταλήγει.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου