Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μέρος του οικοπέδου 6 είναι μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μέρος του οικοπέδου 6 είναι μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ για οικόπεδο 6

Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι ..
μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι η ε/κ πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης.

Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι "στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ε/κ διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής".

"Αν μελετήσει κανείς τα οικόπεδα για τα οποία έχει δοθεί άδεια, ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου έξι φαίνεται να βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι καταγραμμένη ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως έχει τονίσει και σε προηγούμενες δηλώσεις του, δηλώνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα όπως ούτε και προηγουμένως σε καμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα,” αναφέρει η ανακοίνωση.

Διασύνδεση του ενεργειακού με το κυπριακό

Από την άλλη, σημειώνει, "σε αυτή την περίοδο που η ε/κ πλευρά θα έπρεπε να επιδείξει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο τη θέλησή της για επανίδρυση συνεταιρισμού με τον τ/κ λαό, η συμπεριφορά της σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, το γεγονός ότι αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ οι οποίοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού επί των φυσικών πόρων και η συνέχιση της μονόπλευρης εκμετάλλευσης των πόρων αυτών έχει στόχο να προκαλέσει ανησυχία σε όλες τις πλευρές", προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις χώρες και τις εταιρείες οι οποίες "μπορεί να σκεφτούν να κάνουν εργασίες έρευνας με βάση τις άκυρες άδειες τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η διοίκηση της νοτίου Κύπρου να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ιδρυτικό λαό στο νησί και να μην κάνουν βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού". Προσθέτει ότι αναμένει από τις χώρες και τις εταιρείας αυτές ότι θα συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ:capital.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου