Ακόμη και οι περιστασιακοί παρατηρητές γνωρίζουν πως το πετρέλαιο ασκεί ασυνήθιστη πίεση στις μετοχές. Αυτό που δεν είναι και τόσο καθαρό είναι πως η αγορά ενέργειας καθορίζει το συναίσθημα σε βιομηχανίες οι οποίες φαίνεται σαν να μην έχουν καμία σχέση με τις τιμές του αργού.
Η κατανόηση της επίδρασης του πετρελαίου είναι κάτι περισσότερο από ακαδημαϊκή έρευνα. Ο λόγος έχει σημασία, εάν κανείς προσέξει τις αναταραχές αυτές. Αξία σχεδόν 1,6 τρισ. δολαρίων έχει αποσβεστεί από τις αμερικανικές μετοχές το 2016. Εάν το πετρέλαιο παίζει ρόλο, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε το γιατί..
.
Ιδού τέσσερις θεωρίες που προσπαθούν να τοποθετήσουν τον συνδυασμό.
1- Η οικονομία
Θεωρία: Οι έμποροι πετρελαίου έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η πτώση των τιμών αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που βυθίζεται στην κρίση. Οι αμερικανικές μετοχές το έχουν παρατηρήσει ή έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα.
2- Πίστωση
Θεωρία: Η τιμή του αργού στηρίζει την αξία τόσων εταιρικών ομολόγων και δανείων που η πτώση 57% από τον Ιούνιο θα προκαλέσει συντριβή των defaults που θα χρεοκοπήσουν τράπεζες και hedge funds. Εάν οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι, οι μικρότερες εταιρείες ενέργειας οι οποίες πήραν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν πρότζεκτ, μπορεί να μην μπορέσουν να τα ξεπληρώσουν ή να παρέχουν ρευστό στους μετόχους τους.
3- Επένδυση
Θεωρία: Οι εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων συνεχίζουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις στην αμερικανική αγορά και όταν σταματήσουν, τα έσοδα θα μειωθούν εντός και εκτός της χώρας. Αν και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι θεωρητικά κέρδος για τα καταστήματα και τα ρεστοράν, οι μετοχές λαμβάνουν περισσότερα ερείσματα από τα έξοδα των επιχειρήσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με τα εμπορεύματα.
4- "Επίπονο εμπόριο"
Θεωρία: Οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου αναγκάζονται να ξεπουλούν τα πάντα έτσι ώστε να αντισταθμίσουν το πλήγμα που δέχονται στις τιμές του αργού. Μετά από το πλήγμα των εμπορευμάτων, μπορεί να επικεντρωθούν στις μετοχές και να τις ξεφορτωθούν. Μερικοί εκ των πωλητών αυτών μπορεί να είναι οι πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες αποτελούν το 5%-10% των παγκόσμιων assets. Μετά από χρόνια αγορών, τώρα ξεπουλάνε τα στοιχεία αυτά, στέλνοντας τα πετροδόλλαρα σε δημόσια ταμεία, ταμεία σταθεροποίησης, ανάπτυξης ή και ξένα αποθεματικά σε κεντρικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου