Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΗΠΑ: Η Βουτιά των Τιμών του Πετρελαίου Θέτει σε Κλοιό Ασφυκτικών Πιέσεων τις Εταιρείες Shale Oil

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά 11 ετών εντείνει τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής (E&P) shale oil, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση του κύματος πτωχεύσεων στον κλάδο, την ίδια ώρα που το κόστος δανεισμού ενισχύεται λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και της αβεβαιότητας των επενδυτών για την δυνατότητα πολλών εταιρειών να εξυπηρετήσουν ομαλά τα -υψηλά- χρέη τους.

Οι επενδυτές έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τον κλάδο, καθώς η πτωτική πορεία των τιμών του αργού δεν δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να σταματά στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Πέρυσι, ο δείκτης SIG υποχώρησε κατά 42% περίπου, έναντι πτώσης 0,60% για τον Standard & Poor's 500.

H SandRidge Energy, μία κάποτε πολλά υποσχόμενη εταιρεία shale oil, την οποία στήριζαν οι..
γνωστοί μεγαλοεπενδυτές Λεόν Κούπερμαν και Πρεμ Γουάτσα (σ.σ.  της Fairfax Financial η οποία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στον όμιλο Μυτιληναίο, την Eurobank και την Grivalia Properties), βγήκε εκτός του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την περασμένη Τετάρτη. Η μετοχή της είχε καταρρεύσει κάτω από τα 20 σεντς. 

Αν και το τέλος του 2015 βρήκε τις περισσότερες επιχειρήσεις με αρκετή ρευστότητα στα ταμεία τους ώστε να καλύψουν τις πληρωμές τόκων για τη φετινή χρονιά, ωστόσο δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της εξόρυξης σε νέα πεδία. Σε αυτό το περιβάλλον, οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υποχωρήσει κατά 10% από τις 31 Δεκεμβρίου, κοντά στα 33 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας το επίπεδο τιμών των 50-60 δολαρίων που χρειάζονται πολλές εταιρείες ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την επιβίωση τους.

Η Swift Energy που σταμάτησε να εξυπηρετεί τμήμα του χρέους της τον Δεκέμβριο, κατέθεσε αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της (Chapter 11) την τελευταία ημέρα του 2015.

«Φέτος, θα δούμε πολλές περισσότερες χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις», λέει στο Reuters ο αναλυτής της Westwood Holdings Group, Μπιλ Κοστέλο. «Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη για τις εταιρείες με αδύναμους ισολογισμούς», προσθέτει. 

Πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επιμήκυνση των ομολόγων τους, ώστε να περιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Από τις 45 εταιρείες του κλάδου, μόνο λίγες έχουν ομόλογα που λήγουν φέτος. 

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες δεν τα καταφέρνουν. Για παράδειγμα, η Chesapeake Energy δεν έπεισε τους ομολογιούχους της να ανταλλάξουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα με άλλους τίτλους μεγαλύτερες διάρκειας. 

Το κρίσιμο τεστ για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι την προσεχή άνοιξη όταν θα γίνουν οι τακτικές συναντήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους. Το περασμένο φθινόπωρο, πήραν πολύτιμες ανάσες, ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς απ' ότι φαίνεται οι τιμές όχι μόνο δεν ανακάμπτουν αλλά συνεχίζουν να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου