Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τεράστιο πετρελαιοφόρο κοίτασμα στο βόρειο Αιγαίο "κυκλώνει" η Αγκυρα με 11 αεροναυτικές ασκήσεις το 2016


Με πολύ προσοχή μελετούν οι επιτελείς του ΓΕΝ τις τουρκικές κινήσεις στο βόρειο Αιγαίο, ειδικά μετά τις πρόσφατες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα και οι   οποίες είτε "περικυκλώνουν" τος περιοχές των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής της Θάσου, είτε κινούνται πολύ δυτικότερα από αυτές, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο άξονα με εξαιρετικά σαφή πρόθεση: Την συνδιαχείριση της περιοχής και των πλούσιων πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων.

Οι πληροφορίες ναφέρουν ότι το κοίτασμα "Έψιλον", της Θάσου που ανακαλύφθηκε το 2002, και το οποίο αξιοποιείται μέχρι στιγμής με χαμηλό ρυθμό (340.000 βαρέλια), έχει βεβαιωμένα απολήψιμα κοιτάσματα 15.000.000-17.000.000 βαρέλια, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: Πιθανότατα αποτελεί το ένα άκρο του κοιτάσματος του Μπάμπουρα, που μπορεί να δώσει πάνω από 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου!

Ηδη η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Έψιλον, δυτικά του Πρίνου, στο οποίο οι νέες γεωτρήσεις προβλέπεται να...
ξεκινήσουν μέσα στο 2017.έχει προσανατολιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά προς την κατεύθυνση αυτή και ετοιμάζεται να ξεκιινήσει νέο μεγάλο επενδυτκό πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, ακριβώς γιατι το νέο κοίτασμα, μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον ενεργεακό χάρτη της χώρας..

Ήδη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την πλήρη εκμετάλλευση του κοιτάσματος, για την αξιοποίηση του οποίου θα κατασκευαστεί μια νέα εξέδρα, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το 1977 στον Κόλπο της Καβάλας και θα έχει την επωνυμία Λάμδα.

Συνολικά, μέσω της Λάμδα, θα γίνουν επτά γεωτρήσεις στο Έψιλον και απόλυτα έγκυρες πηγέςτης ΕΥΠ αναφέρουν ότι η Αγκυρα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων..

Ολη αυτή η δραστηριότητα και κυρίως οι προοπτικές που ανοίγει, μόνο αδιάφορη δεν αφήνουν την Αγκυρα. Η δέσμευση ολόκληρης της περιοχής από τα δυτικά του Αθω, μέχρι νοτιοανατολικά της Θάσου με συνολικά 11 αεροναυτικές ασκήσεις το 2016, έχει βασικά ένα στόχο:Να δείξει ότι δεν θα επιτραπεί στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε έρευνες και πολύ περισσότερο εξορύξεις πετρελαίου έξω από τα έξι ναυτικά μίλια χωρίς την "έγκιριση" της Αγκυρας.

Κάτι που βέβαια εμμέσως αποδέχθηκε με το πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια το 1987 η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου, προκειμένου να αποσυρθεί το τουρκιυκό ερευνητικό πλοίο "Σισμίκ" και να αποκλιμακωθεί η ένταση που είχε φέρει τις δύο χώρες στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης.

Σε μία εποχή που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ήταν ακόμα πιο ισχυρές από τις τουρκικές, ειδικά στον αέρα και την θάλασσα...


ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου