Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αποχωρεί η Petroceltic από τις έρευνες στον Πατραϊκό

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Mε το ένα πόδι εκτός της κοινοπραξίας που ελέγχει τη θαλάσσια παραχώρηση για έρευνες πετρελαίου στον Πατραϊκό βρίσκεται η ιρλανδική εταιρεία Petroceltic.

Στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την πορεία των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την «έξοδό» της από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, μεταφέροντας τα δικαιώματά της στα άλλα μέλη της κοινοπραξίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έκτασης περίπου 1.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μετά από διεθνή διαγωνισμό, κατακυρώθηκε τον Μάιο του 2014 σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά τα Ελληνικά Πετρέλαια  η ιταλική Edison και η ιρλανδική Petroceltic. Η τελευταία, η οποία είναι μια μεσαία πετρελαϊκή εταιρεία με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 25.000 βαρελιών, λόγω της πτώσης των τιμών αργού και των εσόδων της, έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα μεταβιβάσεων στοιχείων ενεργητικού από τα οποία δεν αναμένει άμεσες αποδόσεις, προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή της στις ερευνητικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά στη μεταβίβαση του 33,33% της παραχώρησης του Πατραϊκού, με βάση τη σύμβαση, δικαίωμα πρώτης άρνησης έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αρμόδιες πηγές της εταιρείας με τις..
οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για τη μεταβίβαση του ποσοστού, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες.

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως, η ανακοίνωση της Petroceltic το θεωρεί «τελειωμένο», καθώς αναφέρει επί λέξει: «Petroceltic has also concluded negotiations to exit its interest in the Patraikos licence offshore Greece, by transferring its interest to its joint venture partners».

Σημειώνεται ότι η έξοδος της ιρλανδικής εταιρείας από την παραχώρηση του Πατραϊκού είχε προαναγγελθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2015, καθώς σε ειδικό συνέδριο στο Λονδίνο, συμμετείχε με εισήγηση–πρόσκληση προς επενδυτές για πώληση του ποσοστού της στην Ελλάδα, η οποία είχε τίτλο «ευκαιρίες εκποίησης σε αποδεδειγμένα πετρελαϊκά συστήματα της Δυτικής Ελλάδας» (Divestment opportunity in proven petroleum system, Western Greece).

Χαμηλές τιμές και ευκαιρίες

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου που προκάλεσαν δραστική μείωση στα έσοδα των εταιρειών πετρελαίου είναι μία από τις κύριες αιτίες που επιδιώκουν να μεταβιβάζουν συμμετοχές. Αυτές εστιάζονται σε περιοχές που έχουν υψηλό ρίσκο λόγω μεγάλου κόστους ερευνών (βαθιά νερά), δυσκολιών στην ερμηνεία των γεωλογικών δεδομένων, χαμηλών προσδοκιών κ.λπ. Επιπλέον δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι από την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών μέχρι και την κατακύρωση στους πλειοδότες, πέρασαν πάνω από 30 μήνες, χρόνος υπερβολικός για χώρα-μέλος της ΕΕ, με αποτέλεσμα από την αρχή να υπάρχουν αρνητικές διαθέσεις από τους διεθνείς παίκτες.

Έτσι παρά το ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θεωρείται από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς από το 1978 έχουν γίνει γεωλογικές και σεισμικές έρευνες, όπως και μία γεώτρηση, η Petroceltic προτιμά να τη μεταβιβάσει, προκειμένου να αποφύγει τη συμμετοχή της στο κόστος των ερευνών που πάντως μέχρι και το 2017 για την ίδια δεν ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια τακτική εξάλλου ακολούθησε και στην Αίγυπτο, όπου μεταβίβασε στην ιταλική Edison ποσοστά της σε τρεις περιοχές έναντι 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τη συναλλαγή αυτή, η Petroceltic είχε τελική ζημία της τάξης του 1,5 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο με την πώληση του ποσοστού της απέφυγε τη συμμετοχή της σε ερευνητικές δαπάνες που για την ίδια ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για το 2016. Δεν πρέπει να αγνοείται επίσης ότι από ακόμη μια μη ελληνική (καναδική) εταιρεία που συμμετείχε σε κοινοπραξία με την Energean στην παραχώρηση των Ιωαννίνων, η Petra Petroleum, αποχώρησε και αυτή στο τέλος του 2014.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από την πλευρά των ΕΛΠΕ, η αρνητική συγκυρία των τιμών πετρελαίου προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες. Όπως τονίζεται αρμοδίως, η μείωση των τιμών αργού έχει επιφέρει σημαντικές εκπτώσεις στα κοστολόγια όλου του φάσματος των υπηρεσιών που σχετίζονται με την έρευνα υδρογονανθράκων. Πλέον οι γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες γίνονται με τη μισή τιμή από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ υπάρχει και μεγάλη διαθεσιμότητα στον εξοπλισμό, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τις εταιρείες που διαθέτουν τους αντίστοιχους πόρους, να προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα ερευνητικά τους προγράμματα, εφόσον βέβαια η πρόοδος των εργασιών δεν ανακόπτεται από κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου