Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

H Edison προβληματίζεται, αλλά τα ΕΛΠΕ θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία

H Edison προβληματίζεται, αλλά τα ΕΛΠΕ θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία
(φωτ. Άποψη του Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας )

Σκεπτικισμό για τη συνέχιση της παρουσίας της στην ελληνική ενεργειακή αγορά έχει προκαλέσει στην Edison η κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Ο εταίρος της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή, εκτός από τη στασιμότητα που βλέπει να υπάρχει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προβληματίζεται και για το μέλλον των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία έχει στερηθεί η αγορά για όλο το 2015. Ωστόσο, η ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, επιδιώκει όχι απλά τη συνέχιση της συνεργασίας με την Edison στο εταιρικό σχήμα που έχουν δημιουργήσει, την Elpedison, αλλά και την επέκταση της σε νέα πεδία.

Οι προτάσεις για την παραμονή

Τις προτάσεις που θα κομίσει η ΕΛΠΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γρηγόρης Στεργιούλης, και η ηγετική ομάδα της Edison, στην έδρα της, στο Μιλάνο, αύριο, Παρασκευή.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η πλευρά της ΕΛΠΕ επιδιώκει την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Edison σε δύο βασικά πεδία:

- Πρώτον, την υλοποίηση μιας πιο...
επιθετικής στρατηγικής διείσδυσης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Σήμερα, η Elpedison διαθέτει ένα μερίδιο της τάξης του 1,7% στο εγχώριο retail ηλεκτρισμού, επιδιώκει να το αυξήσει στο 3,5% το 2016 και στα επόμενα χρόνια να φθάσει σε ένα ποσοστό 10-12%, ενόψει και της μνημονιακής υποχρέωσης να περιοριστεί το ποσοστό της ΔΕΗ κατά 50% σε πέντε χρόνια.

- Δεύτερον, να εισέλθει δυναμικά η Elpedison και στο retail του φυσικού αερίου, ως προμηθευτής. Ήδη, η συγκεκριμένη αγορά έχει απελευθερωθεί από τα τέλη Αυγούστου για τη βιομηχανία, που θεωρείται πλέον επιλέγων πελάτης, άρα, μπορεί να επιλέξει ελεύθερα προμηθευτή αερίου, πέρα από τις ΕΠΑ και τη ΔΕΠΑ, ενώ από τις αρχές του 2016 το ίδιο δικαίωμα θα έχουν και οι επαγγελματίες. Το 2018, εξάλλου, δηλαδή, σε τρία χρόνια από τώρα, θα απελευθερωθεί η αγορά και για την οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου. Θεωρείται, συνεπώς, μια αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία στόχος της ΕΛΠΕ είναι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η Elpedison.

Πού θα «πατήσει» η ΕΛΠΕ

Θετικό στοιχείο για την πρόοδο των συζητήσεων που θα γίνουν αύριο θεωρείται το γεγονός ότι η Elpedison δεν θα παρουσιάσει το 2015 αρνητικό cash flow, λόγω των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου που ισχύουν, αλλά και της προσδοκίας για την πληρωμή των ΑΔΙ τον επόμενο χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί απόφαση από την Edison να αποχωρήσει οριστικά από την ελληνική αγορά, ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις της για τις προτάσεις της ΕΛΠΕ δεδομένης και της ανησυχίας που υπάρχει στην ιταλική πλευρά, για την απόδοση της επένδυσης της στην Ελλάδα.

Η ΕΛΠΕ θεωρεί ότι το μετοχικό σχήμα της Elpedison (ΕΛ.ΠΕ., Edison, Ελλάκτωρ και Χαλκόρ) συνιστά πρωτοποριακή σύμπραξη για την Ελλάδα και διαθέτει σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας. Με αυτό το σκεπτικό, καταρχήν, αλλά και σε συνδυασμό με την επιδίωξη του ομίλου της ΕΛΠΕ να σχεδιάσει μια διαφορετική πολιτική για το μέλλον του, που να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του καταναλωτή το 2025, θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη εμπλοκή της Edison.

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου


ΠΗΓΗ:liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου