Ένα ενδιαφέρον γραφικό από τον Visual Capitalist έχουμε σήμερα. Δείχνει το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες το 2013, εκφρασμένο ανά κάτοικο, οπότε η οπτικοποίηση μπορεί να βοηθήσει να διαλυθούν πιο εύκολα κάποιοι "πράσινοι" μύθοι. Κι αν κάποιοι θέλουν και τα αναλυτικά στοιχεία σε μορφή πίνακα, θα τα βρουν λίγο πιο κάτω.
Η χώρα με τις πιο πολλές ΑΠΕ στην Ευρώπη δεν είναι η πολύ "αιολική" Δανία ή η "αιολική & Φ/Βική" Γερμανία. Είναι η πολύ ...
υδροηλεκτρική Αυστρία κι ακολουθούν οι επίσης πολύ υδροηλεκτρικές Σουηδία και Φινλανδία, χώρες που έχουν βέβαια και πολλή βιομάζα, απ' τα εκτεταμένα δάση τους.
Η χώρα με τα πιο πολλά στερεά ορυκτά καύσιμα (ανά κάτοικο) είναι η Εσθονία. Το ορυκτό της καύσιμο δεν είναι κάρβουνο, είναι πισσούχος σχιστόλιθος, μια μορφή στερεοποιημένου πετρελαίου. Η Εσθονία έχει τα δυο μεγαλύτερα εργοστάσια κατεργασίας πισσούχου σχιστόλιθου στον κόσμο.
Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω απ' τη Γερμανία στην ανά κάτοικο ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο. Είναι επίσης πίσω απ' την "αιολική" Δανία, που ο χάρτης αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα ηλεκτροδοτείται και από πολύ κάρβουνο, (αλλά κι απ' τα υδροηλεκτρικά Νορβηγίας-Σουηδίας). Και πίσω από Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβενία. Θυμίζω πως το 2013 είχαμε ακόμα ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, το 2014 και το 2015 έχουμε πολύ λιγότερη και τα πράγματα πάνε απ' το κακό στο χειρότερο. Και θα πάνε ακόμα χειρότερα, καθώς η σκέψη που μας οδήγησε μέχρι το σημερινό χάλι εξακολουθεί να είναι παρούσα, εξακολουθούμε να έχουμε κλειστά ορυχεία, εξακολουθούμε να μην επενδύουμε σε νέες λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας κι ονειρευόμαστε "αποκεντρωμένες λύσεις", χωρίς προηγούμενη εξέταση των αμείλικτων τεχνικών και οικονομικών δεδομένων.
Όταν όλοι καίνε κάρβουνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, εμείς έχουμε καταφέρει ως χώρα να απαξιώνουμε διαρκώς το λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό, και να καταλήγουμε σε εισαγωγές λιγνίτη απ' τη Βουλγαρία και την Τουρκία, σε εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βουλγαρία. Αν αυτό δεν είναι εθνικός αυτοχειριασμός, δεν ξέρω τι άλλο είναι.
Κύπρος και Μάλτα, τα δυο μικρά νησιωτικά κράτη, έχουν ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο. Πανάκριβη, αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη στην παρακολούθηση της μεταβολής της ζήτησης. Η γεωγραφική τους θέση στον Ευρωπαϊκό Νότο βοηθά και τις δυο χώρες να βάλουν Φ/Β και να μειώσουν την εξάρτηση απ' το πετρέλαιο, κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς στα μη διασυνδεμένα νησιά, αν δεν φροντίζαμε τόσο πολύ να κρατούμε ευχαριστημένους τους πετρελαιάδες.
Η πιο πυρηνική χώρα είναι βεβαίως η Γαλλία. Βέλγιο, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν επίσης πολύ σημαντική κάλυψη των ανά κάτοικο αναγκών από πυρηνικά. Σουηδία και Φινλανδία συμπληρώνουν τα υδροηλεκτρικά και τη βιομάζα τους με πυρηνικά.
Ολλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιταλία, καθώς επίσης και το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο, έχουν σημαντική κάλυψη αναγκών από φυσικό αέριο.
Ισπανία και Πορτογαλία έτρεξαν να βάλουν πολλά αιολικά & Φ/Β, μ' αποτέλεσμα να μάθουν με τον πιο σκληρό τρόπο πως πρέπει να βρουν κατεπειγόντως καλωδιακές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ξεφορτώνουν το τυχαία παραγόμενο ρεύμα και να διατηρούν την ευστάθεια του δικτύου τους.
Η εικόνα των Ευρωπαϊκών χωρών είναι αποκαλυπτική: κάθε χώρα έχει το δικό της μείγμα ενεργειακών πηγών, ανάλογα με τους εγχώριους ή "εξωχώριους" (από πρώην αποικίες) διαθέσιμους πόρους. Γι' αυτό και είχε πολύ δίκιο ο Λαφαζάνης όταν είχε πει πως "ο ρόλος των εθνικών κρατών στην ενέργεια είναι αναντικατάστατος".
Η εικόνα της Ευρώπης δείχνει επίσης πόσο εγκληματική ήταν η ενεργειακή μας πολιτική της τελευταίας 15ετίας, που διέκοψε τις επενδύσεις στον εγχώριο λιγνίτη και τις έστρεψε αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια στα αιολικά και τα Φ/Β. Ε, γι' αυτό τώρα καταντήσαμε να κάνουμε επενδύσεις στις εισαγωγές ηλεκτρισμού, να επενδύουμε δηλαδή σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια. Καταπληκτικό το εθνικό μας success story, που μας κληροδότησε το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι καιρός ν' αλλάξει; Αλλά προφανώς ο τρόπος δεν είναι να πουλούν ηλεκτρισμό τα ΕΛΤΑ ή ο ΟΠΑΠ, έτσι δεν είναι Σκουρλέτη;
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου