Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν και απειλεί ΔΕΣΦΑ-TAP


Πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του αγωγού ΤΑΡ.

Όπως δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι στο Euractiv, το ψήφισμα υιοθετήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου με 328 ψήφους υπέρ και 273 κατά. Σχετικά με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ ενώ μόνο η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε. Μέσω αυτού, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για πάγωμα των συζητήσεων για τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι το Μπακού να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις σε ότι αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα έχει προκαλέσει ...
την δυσαρέσκεια των Αζέρων, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ε.Κ., Έλμαρ Μπροκ, δήλωσε σχετικά πως υπό κανονικές συνθήκες, το ζήτημα θα έπρεπε να έχει συζητηθεί πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές προτού τεθεί προς ψήφιση. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. κινδυνεύει «να χάσει το Αζερμπαϊτζάν».

Επίσης, με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές καλούν τις Βρυξέλες να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που βαρύνουν τον Αζέρο πρόεδρο Αλίγιεβ και την οικογένειά του. Την ίδια στιγμή, η βουλή του Αζερμπαϊτζάν συγκάλεσε έκτακτη ολομέλεια προκειμένου να υπάρξει κάποια απάντηση και ο πρόεδρος της βουλής, Ογκτάι Ασάντωφ, χαρακτήρισε το ψήφισμα «οργανωμένη πολιτική δράση» ενάντια στη χώρα του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διαδικασιά ψηφοφορίας δεν ήταν διαφανής και κατηγόρησε το Ε.Κ. για τη στάση του.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα πολιτικά παιχνίδια ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν ήταν σκόπιμα», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η απομόνωση της χώρας από την Ε.Ε.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, φαίνεται πως οι σχέσεις των δύο πλευρών γίνονται πλέον πιο ψυχρές, σε μια περίοδο κατά την οποία το σχέδιο του Νοτίου Διαδρόμου έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, ενώ παράλληλα αναμένεται στα τέλη του έτους η απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου