Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Την επαναφορά του ΕΦΚ στο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, ζητά η ΠΟΠΕΚ


Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), ζητώντας την άμεση επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων ή μείωση αυτών.

Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της...
εξίσωσης των φόρων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Παράλληλα με την απώλεια δημοσίων εσόδων και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.

Σε ότι αφορά τη δικαιολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, αυτή  αυτοκαταργήθηκε, εφόσον η Κυβέρνηση προωθεί ήδη με αυστηρό χρονοδιάγραμμα το σύστημα εισροών-εκροών, εκτός από την εγκατάστασή του στα πρατήρια και στις εγκαταστάσεις των εμπόρων θέρμανσης αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εισαγωγών, εμπορίας, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, παράλληλα με την λήψη μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ναυτιλίας και εξαγωγών.

Επειδή λοιπόν το μέτρο στην ουσία δεν προσέφερε κάτι στην εθνική οικονομία ή στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνουμε την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Συγκεκριμένα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά μόνον το πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος προτείνουμε να επανέλθει από τα 230 € στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα για να ανακουφίσει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές, που του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα, στερώντας ακόμη και το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, σε χιλιάδες οικογένειες».

Κλείνοντας την επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι η επαναφορά του ΕΦΚ στα 60 € το χιλιόλιτρο πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο, λόγω έναρξης της νέας χειμερινής περιόδου, «προκειμένου να ανακουφιστεί η οικονομικά εξαθλιωμένη ελληνική οικογένεια και να υλοποιηθούν εγκαίρως, ως προς την μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων και του Πρωθυπουργού».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου