Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το φθηνό αέριο της Gazprom που δε έφτασε μέχρι την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Το φθηνό αέριο της Gazprom που δεν έφτασε μέχρι την Ελλάδα
Προ δεκαπενθημέρου, πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας δημοπρασία ποσοτήτων φυσικού αερίου προς Ευρωπαίους αγοραστές σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα οφέλη από τη δημοπρασία αυτή αναμένεται να φτάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές όχι όμως και στην περιοχή μας και την ελληνική αγορά, που για ακόμη μια φορά υπολείπεται των αγορών της κεντρικής Ευρώπης σε ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, η πρώτη δημοπρασία (gas release) πραγματοποιήθηκε από τη Gazprom στο διάστημα 7 έως 10 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της υπογράφηκαν πάνω από 40 συμφωνίες για την πώληση συνολικής ποσότητάς άνω του 1 δις κυβικού σε 15 αγοραστές. Οι ποσότητες θα διοχετευτούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν 2015- 2016 μέσω του αγωγού Nord Stream στο hub στο  Greifswald.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ μεταξύ των εταιρειών που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό περιλαμβάνονται οι...
εταιρείες  E.ON, Engie, Eni, Total, RWE, BP, NOVATEK, Goldman Sachs, καθώς και οι χρηματιστηριακές εταιρίες Gunvor, Glencore και Vitol. Η μέση τιμή που διαμορφώθηκε, σύμφωνα πάντα με ρωσικά δημοσιεύματα ήταν 203,2 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα , τιμή υψηλότερη από τις spot και forward τιμές στα ευρωπαϊκά hub αερίου.

Η Gazprom με επίσημη ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ως τη φυσική εξέλιξη της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σκόπευε πρωτίστως στο να γίνει ένα πρώτο τεστ στον νέο εμπορικό μηχανισμό που σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά στις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας.
Ελλάδα

Από τις συγκεκριμένες δημοπρασίες πάντως, απουσίαζαν ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν και στην εγχώρια αγορά τα οφέλη από το χαμηλό κόστος του gas release. Γιατί συνέβη αυτό; Για μια σειρά από λόγους: καταρχάς στη χώρα μας καταγράφεται μειωμένη ζήτηση για αέριο, κυρίως εξαιτίας της πτώσης το τελευταίο διάστημα της ζήτησης για το καύσιμο  από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Εκτός όμως από το θέμα της μειωμένης ζήτησης, υπάρχουν ακόμη δύο βασικά δομικά προβλήματα για την ελληνική αγορά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο αφορά στην έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής αγοράς, όπου οι προμηθευτές είναι δεδομένοι και περιορισμένοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοπρασίες αερίου της Gazprom πραγματοποιούνται για τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, εκεί όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα. Αντίθετα σε "κλειστές” αγορές όπως η Ελλάδα, δεν παρίσταται ανάγκη για να παραχωρηθούν ποσότητες φθηνού αερίου.

Το δεύτερο βασικό πρόβλημα ακούει στο όνομα Βουλγαρία, αφού το δίκτυο της γειτονικής χώρας παραμένει ουσιαστικά κλειστό, μη επιτρέποντας στην ελληνική αγορά να αποκτήσει πρόσβαση στο αέριο από αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται τέλος ότι για το ζήτημα έχει ξεκινήσει έρευνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου