Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Σκουρλέτης: Θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες για το ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ


Θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή σε 4 εργαζόμενους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε στον χώρο του διυλιστηρίου, στο Ασπρόπυργο, από την πρώτη στιγμή «με μια διαφορετική αντιμετώπιση για τα πράγματα».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στον....
βουλευτή του ΚΚΕ «γνωρίζετε πολύ καλά -και το γνωρίζετε γιατί είστε καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα και στην επιχείρηση και στον κλάδο και από όσο ξέρω είστε και σε απευθείας επαφή με τα αντίστοιχα συνδικάτα- ότι από την πρώτη στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε εκεί με μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Υπήρξε επιτόπιος έλεγχος από την Επιθεώρηση Άνω Λιοσίων αμέσως και στην ΕΛΠΕ και στους εμπλεκόμενους εργολάβους και αυτό νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία, δηλαδή ο έλεγχος στους εμπλεκόμενους εργολάβους.

Διότι όσα επισημάνατε έχουν μία ορθότητα διότι πηγή τέτοιων ατυχημάτων, δυστυχώς είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, οι οποίες είναι συνθήκες που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανθρώπινες αντοχές. Τα ωράρια πια σχετικοποιούνται, ενώ πράγματι έχουν υποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανειδίκευτο προσωπικό ειδικευμένοι άνθρωποι, σε μια τόσο κρίσιμη, αυξημένης και σύγχρονης τεχνολογικής οργάνωσης μονάδα.

Από μεριάς, λοιπόν, της Επιθεώρησης Εργασίας επιβλήθηκε πρόστιμο στα ΕΛΠΕ που σχετίζεται με το χρόνο οργάνωσης εργασίας, ύψους 22.500 ευρώ. Ζητήσαμε τις συμβάσεις εργασίας με τις εργολαβικές επιχειρήσεις και αυτές ελέγχονται. Στις 23/5, δηλαδή λίγες ημέρες μετά, υπήρξε ξανά έλεγχος και στις τρεις εργολαβικές εταιρείες που βρήκαμε να εργάζονται την ίδια ώρα και στα ΕΛΠΕ. Στις 28/5 πάλι υπήρξε έλεγχος, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εκεί ο Ειδικός Γραμματέας, ο κ. Καψάλης, ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και με το επιχειρησιακό σωματείο και με το συνδικάτο και κάλεσε τις εργολαβικές εταιρείες να τηρήσουν τη νομιμότητα και τους είπε ότι εν πάση περιπτώσει θα είμαστε άτεγκτοι στο να πατάξουμε οποιαδήποτε παραβατικότητα υπάρχει.

Με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε -τα λίγα, εννοώ, σε σχέση με την Επιθεώρηση Εργασίας- προσπαθούμε -και θεωρώ ότι έχουν δοθεί και διαφορετικά δείγματα γραφής, αλλά έχει έως έναν βαθμό αποδώσει και έργο μικρό- ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Όλα αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα. Δεν αφορούν μόνο τα ΕΛΠΕ.

Θα σας πω κάτι ακόμη και τελειώνω: Κύριε Κατσώτη, η Κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν της να πάρει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ακριβώς θα έρθουν να κάνουν όχι σύμφορη τη χρησιμοποίηση των εργολαβικών εταιρειών. Σε αυτήν, λοιπόν, την προσπάθεια, όσοι έχουν τις ευαισθησίες, δεν μπορούν να είναι αμέτοχοι. Πρέπει να διαλέξουν πλευρά».

Και συνέχισε, «ήδη έχει συσταθεί μόνιμο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο, μετά το ατύχημα.

Θα μου πείτε «δεν θα έπρεπε να υπήρχε πριν;». Βεβαίως, γιατί σημασία έχει η πρόληψη και το αναγνωρίζουμε αυτό. Και πολύ σωστά λέτε ότι το κόστος της πρόληψης είναι τελικά πολύ μικρό μπροστά στο τι μπορεί να συμβεί.

Όσον αφορά αυτό που θέσατε στην ερώτησή σας, ότι αν στη συγκεκριμένη επιχείρηση υπάρξει ένα μεγάλο ατύχημα αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της συγκεκριμένα, αλλά μια ολόκληρη περιοχή, γι’ αυτό έχει ενσωματωθεί και η συγκεκριμένη ΟδηγίαSeveso για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από εκεί και πέρα, εμείς θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες. Ήδη, έχουν βγει κάποια από τα πορίσματα. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους συγκάλυψη. Γίνονται έλεγχοι αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη επιχείρηση και όχι μόνο, είναι σε διαδικασίαshutdown, ανεξάρτητα αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να έχει οικονομικό κόστος στη λειτουργία. Είναι απαραίτητο να γίνουν.

Κυρίως, έχουμε συνείδηση ότι τελικά οι εργολαβίες υποκρύπτουν μορφή ενοικίασης εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι έχει τεράστια σημασία να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες να δημιουργήσουν αντικίνητρο στη χρησιμοποίηση εργολαβικών εταιρειών. Και βεβαία, το νομοσχέδιο που εσείς κατά καιρούς λέτε ότι το εξαγγέλλουμε και δεν το φέρνουμε, αντιλαμβανόμαστε όλοι τώρα την τεράστια σημασία του.   

Προσέξτε να δείτε. Επειδή πολλές φορές ο χώρος σας και το δημοσιογραφικό όργανο που σας εκφράζει λένε ότι η Κυβέρνηση δεν εννοεί αυτά που λέει, τι πιστεύετε; Θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία βλέπετε με τι όρους διεξάγεται; Διότι υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος.

Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται με κανονιοφόρους, δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά γίνεται με όλους τους σύγχρονους τρόπους που διαθέτει ο επιθετικός καπιταλισμός. Απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, τον ακήρυχτο αλλά πραγματικό, δεν έχετε το δικαίωμα να έχετε τη στάση του τιμητή και του παρατηρητή.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, και εσάς προσωπικά και το κόμμα σας, ταχθείτε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου