Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η άγνωστη συμφωνία ΜΟΗ-BP

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΟΗ
Εάν παρατηρήσει κανείς τα μεγέθη της παραγωγής του διυλιστηρίου της Μότορ Όιλ θα δει ότι η παραγωγή μαζούτ εμφανίζεται αυξημένη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της επιλογής της ΜΟΗ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην αγορά προμήθειας αργού, όπου εξαιτίας του ανταγωνισμού των παραγωγών εμφανίστηκαν σημαντικές εκπτώσεις και μεγάλωσε το “discount” μεταξύ του ελαφρού και του βαρέως αργού. 

Βεβαίως για να μπορέσει κανείς να εκμεταλλευτεί την οικονομικότητα του βαρέως αργού, όπως είναι το ιρακινό «basrah», θα πρέπει ...
να μπορεί να διαχειριστεί τις αυξημένες ποσότητες μαζούτ που παράγονται. Αυτή την διαδικασία διαχειρίστηκε το προηγούμενο διάστημα με επιτυχία η ΜΟΗ, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομικότητα της λειτουργίας της.

Και όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Π. Τζαννετάκης, η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε στην απόφαση να συναφθεί μακροχρόνιο συμβόλαιο με την BP για την αγορά ιρακινού αργού τύπου Basrah, με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για όλες τις πλευρές.

Επένδυση σε δεξαμενές
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αφορά τη ΜΟΗ, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επένδυση για την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου, με την ανάπτυξη συνολικά 7 νέων δεξαμενών, εκ των οποίων ήδη οι δύο βρίσκονται υπό κατασκευή. Οι αποθήκες αυτές σχεδιάζεται να ενοικιάζονται σε τρίτους, κυρίως traders ή ακόμη και να χρησιμοποιηθούν από την όμιλο για την αύξηση των αποθεμάτων του.

Αυτή τη στιγμή οι αποθήκες χρησιμοποιούνται από τον κυπριακό οργανισμό διατήρησης αποθεμάτων ΚΟΔΑΠ, traders αλλά και από τον αμερικανικό στόλο, ενώ το γεγονός ότι στην αγορά του μαύρου χρυσού υπάρχουν συνθήκες «contango», αυξάνει τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους. 

Cyclon
Ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε εξάλλου και στα σχέδια μετά την εξαγορά της Cyclon. Τα καύσιμα της εταιρείας θα πάνε στην AVIN προκειμένου να ενισχυθεί η θυγατρική, ενώ θα διατηρηθεί το διαφορετικό σήμα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι μια περιοχή υπερκαλύπτεται από το ένα σήμα. Τώρα σε σχέση με το ισχυρό όπλο της Cyclon που δεν είναι άλλο από τα λιπαντικά, θα γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό για τις πωλήσεις του κλάδου των λιπαντικών της Cyclon θα αξιοποιηθεί το δίκτυο του ομίλου της ΜΟΗ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου