Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Να εκχωρήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία εξετάζουν οι Αζέροι


Να εκχωρήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία εξετάζει η αζέρικη SOCAR, προκειμένου να ξεπεράσει το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνομιλία που είχε τη Δευτέρα στη Βουλή με δημοσιογράφους.

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο που συζητείται εδώ και μήνες με την Κομισιόν, με πληροφορίες να φέρουν ως επικρατέστερο διεκδικητή τη βελγική Fluxys. Ωστόσο εκτός από τους Βέλγους, ως πιθανοί υποψήφιοι εμφανίζονται ακόμα μία ισπανική, μία γερμανική και μία βουλγάρικη εταιρεία.

Η Κομισιόν, που έχει μπλοκάρει τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar και διεξάγει έρευνα για πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού, έχει θέσει στο τραπέζι την εκχώρηση του 17% σε τρίτη εταιρεία, προκειμένου να πέσει κάτω από το 51% το μερίδιο των Αζέρων. Ενώ αρχικά η Socar ήταν αρνητική στην εξέλιξη αυτή, τελευταία φαίνεται πως την συζητά, αν και το ζητούμενο για την ίδια είναι να βρει τρόπο να διατηρήσει την πλειοψηφία ή τουλάχιστον τον έλεγχο στον ελληνικό διαχειριστή. Με την παραχώρηση του 17% σε τρίτο όμιλο, το μερίδιό τους θα περιοριστεί στο 49%.

Τα ΕΛΠΕ, τα οποία πωλούν το μερίδιο του 35% που έχουν στον ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η υπόθεση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κλείσει στο τρίτο τρίμηνο. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως έχει διαμηνύσει ότι θα καθορίσει τις τελικές του κινήσεις για το θέμα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν συναινέσει στην πώληση, τότε το Δημόσιο θα μεταβιβάσει το 31% και θα διατηρήσει 34% μερίδιο στον Διαχειριστή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου