Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αποχωρεί και η ENEL από το διαγωνισμό για τα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας


Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της υπόθεσης υδρογονάνθρακες από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρά τα όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν ήταν ως φαίνεται ικανή να άρει τον σκεπτικισμό των υποψήφιων επενδυτών και να προσελκύσει ικανό αριθμό μνηστήρων στο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία μπλόκ της Δυτικής Ελλάδας. (Ως ρεαλιστική αντιμετώπιση αξιολογείται από την πετρελαϊκή αγορά η απόφαση του κ Λαφαζάνη να μην κάνει κάποια παρέμβαση αλλά να αφήσει το διαγωνισμό να εξελιχθεί κανονικά).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, ακόμα και η Ιταλική ENEL, το ενδιαφέρον της οποίας προκάλεσε το διαγωνισμό, δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά αύριο που λήγει η σχετική προθεσμία. Έτσι, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο διαγωνισμός θα αποτελέσει… ελληνική υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι θα προσέλθουν στο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συζητούσε μέχρι τελευταία στιγμή με την ENEL για από κοινού υποβολή προσφοράς, ωστόσο οι Ιταλοί τελικά έκαναν πίσω. Τα ΕΛΠΕ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο να μην κατέβουν καθόλου και στο να κατέβουν μόνοι τους, πράγμα που τελικά φαίνεται ότι θα κάνουν, έχοντας, δε, ως επιπλέον κριτήριο, την ανάγκη στήριξης της διαδικασίας.
Το ίδιο κριτήριο φαίνεται ότι θα επηρεάσει με θετικό τρόπο και την απόφαση της Energean Oil η οποία μέχρι τέλους εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για το σκόπιμο της καθόδου της.
Στην διαφαινόμενη απόφαση των δύο ελληνικών εταιρειών να καταθέσουν προσφορές, φαίνεται ότι παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι φάκελοι των προσφορών είχαν ολοκληρωθεί κανονικά, καθώς και το γεγονός ότι οι αρχικές επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο πλειοδότης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αφού αφορούν ερευνητικά προγράμματα χαμηλών, σχετικά, δαπανών.
Ποια είναι η ENEL που αποχωρεί
Η Ιταλική ENEL TRADE SpA είχε υποβάλει αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ, στα μέσα Απριλίου για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ο τότε υπουργός έκανε δεκτές τις αιτήσεις και προκήρυξε τον εν εξελίξει διαγωνισμό προσκαλώντας οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να καταθέσει προσφορές.  Η ENEL TRADE SpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις της, λειτουργεί σαν Διαχειριστής (Operator) στην Ιταλία μέσω της θυγατρικής της ENEL LONGANESI DEVELOPMENT, ενώ σαν μέλος κοινοπραξιών διατηρεί παραχωρήσεις στην Αλγερία και στην Αίγυπτο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της  θυγατρικής της εταιρείας ENEL GREEN POWER, με πολυάριθμο προσωπικό.
Προηγούμενες αποχωρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο δημοσίευμά του το energypress είχε αποκαλύψει ότι τρεις ακόμα μεγάλες εταιρείες αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα (Διαβάστε εδώ περισσότερα), παρότι είχαν δείξει ενδιαφέρον και είχαν προετοιμαστεί για να καταθέσουν φακέλους προσφορών. Πρόκειται για τον  αγγλοολλανδικό κολοσσό Shell, τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol.
Η Shell έχει ήδη ερευνητικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αφού διατηρεί παραγωγική παρουσία στην Αλβανία και ειδικότερα στη Βόρειο Ήπειρο, (παρουσία, βέβαια, που απέκτησε από εξαγορά, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων), ενώ έχει "δεί" τη συγκεκριμένη υπό δημοπράτηση περιοχή και στο παρελθόν.
Η Total η οποία είναι μια από τις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, η οποία έχει αποκτήσει το σύνολο των σεισμικών δεδομένων που διενέργησε η PGS και άρα έχει ήδη αποδείξει το δυνητικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Η Total έχει παρουσία και στην Κύπρο όπου και της έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση θαλάσσιου οικοπέδου.
Η ισπανική Repsol  είναι μια εξαιρετικά δυναμική εταιρεία η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκτασή της και ως εκ τούτου θα μπορούσε δυνητικά να κοιτάξει αγορές που έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται εντός της Ε.Ε.

Οι λόγοι της «αποχής»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αποστασιοποίησης των τριών εταιρειών από το μικρό διαγωνισμό για τα οικόπεδα της Δ. Ελλάδα, δόθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας το Δεκέμβριο ενώ τα αρνητικά μηνύματα συνεχίστηκαν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών έπαιξε παράλληλα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς σε αναθεώρηση των επενδυτικών της πλάνων, με πρώτα «θύματα» τα “μη ώριμα” και “ανεξερεύνητα” project.
Κριτήρια
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
ix) Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου