Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

WWF και γυμνασιακή φυσική δεν φαίνεται να έχουν καλές σχέσεις!


Ο παροξυσμός που έπιασε την κλιματική προπαγάνδα τις μέρες της Συνόδου του ΟΗΕ στο Παρίσι δεν είχε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διάφορα ευτράπελα. Ένα απ’ αυτά διέπραξε και το εν Ελλάδι παρακλάδι του WWF, το οποίο κοιμάται και ξυπνά έχοντας στο μυαλό του πώς να πολεμήσει τον Ελληνικό λιγνίτη, θέλοντας προφανώς να ηλεκτροδοτείται η χώρα είτε από λιγνίτη των λοιπών Βαλκανικών χωρών είτε από ρωσικό φυσικό αέριο. Οι προφάσεις περί αιολικών και Φ/Β δεν πείθουν πια ούτε παιδάκια, δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον πλανήτη που να ηλεκτροδοτείται με αναξιόπιστες και τυχαίες πηγές ενέργειας, ακόμα και η χώρα με τα περισσότερα Φ/Β στην ΕΕ, η Γερμανία, ηλεκτροδοτείται κυρίως με λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά.

Στη Γερμανία το WWF έχει αποδεχτεί (WWF setzt auf fossile Kraftwerke) το λιγνίτη και γενικά τα ορυκτά καύσιμα στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης, της Energiewende και μάλιστα δέχεται να κατασκευαστούν νέα. Στην Ελλάδα ωστόσο το WWF μας είπε πριν λίγες μέρες πως επειδή πεθαίνουν τα κοράλλια στην Αμερικάνικη Σαμόα πρέπει να σταματήσουμε να καίμε εδώ λιγνίτη (αλλά να συνεχίζουμε να τον καίμε στη Γερμανία). Κάτι σαν "από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα". Για όσους δεν ξέρουν –και πολύ καλά κάνουν- προς τα πού πέφτει η Αμερικάνικη Σαμόα, βρίσκεται μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, καταμεσής στον Ειρηνικό. Είναι σίγουρο λοιπόν πως τα κοράλλια της Αμερικάνικης Σαμόα ...

αδιαφορούν πλήρως για το αν καίμε ή όχι λιγνίτη στην Ελλάδα, καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε Αυστραλία-Κίνα-ΗΠΑ, χώρες που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους σε λιθάνθρακα, κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα το WWF. 

Το συγκλονιστικό μάλιστα παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι η εμφάνιση λαγοκέφαλου στις Ελληνικές θάλασσες, ενός ψαριού που ζει σε πιο ζεστές θάλασσες, όπως στην Ερυθρά, με την οποία επικοινωνεί η Μεσόγειος μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Πρόσφατα μάλιστα διανοίχθηκε και 2η Διώρυγα, παράλληλη στην πρώτη, που επιτρέπει την πολύ καλύτερη ανταλλαγή νερού ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να χαλάσει την προπαγάνδα του WWF: για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή.

Βέβαια όποια γυμνασιακή φυσική κι αν ανοίξει κανείς θα δει πως όταν δυο υγρά (ή δυο οποιαδήποτε σώματα) επικοινωνούν μεταξύ τους είτε απευθείας είτε μέσω κάποιου καλού αγωγού της θερμότητας, σταδιακά μεταφέρεται θερμότητα απ’ το ένα σώμα στο άλλο, μέχρι οι θερμοκρασίες τους να εξισωθούν.  Προφανώς για το WWF η γυμνασιακή φυσική δεν ισχύει και πρέπει να παραμένει η Μεσόγειος αιωνίως πιο ψυχρή απ’ την Ερυθρά Θάλασσα, ίσως θεωρούν πως υπάρχει κάποιο διαχωριστικό ανάμεσα, που δεν επιτρέπει τις ανταλλαγές θερμότητας και ψαριών. Μήπως υπάρχει κι έλεγχος διαβατηρίων στα ψάρια;

Είτε λοιπόν αρέσει στο WWF είτε όχι, απ’ τη στιγμή που η Μεσόγειος επικοινωνεί με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας θα υπάρχουν ψάρια που θα μετακινούνται από και προς τις δυο κατευθύνσεις, ανάλογα με το αν τους αρέσει το περιβάλλον. Κι αν ρωτήσουν τους Έλληνες ψαράδες θα τους πουν πως στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν εδώ και πάνω από ένα αιώνα πολλά είδη ψαριών που τα λένε "Λεσεψιανά", καθώς εμφανίστηκαν μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ απ’ το Φερδινάνδο Λεσέψ στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένα τέτοιο "Λεσεψιανό" έτυχε να φωτογραφίσω κι εγώ πριν αρκετά χρόνια, φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία κι αφιερώνεται εξαιρετικά στο WWF. 

Ναι, ο πλανήτης γίνεται λίγο πιο θερμός, αλλά γιατί πρέπει αυτό αναγκαστικά να είναι κακό; Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση της έκλυσης CO2 απ’ τις τεράστιες ποσότητες που είναι διαλυμένες στους ωκεανούς και δεν είναι η αύξηση του CO2 που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας. Το επιπλέον CO2 οδηγεί σε αύξηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, τα φυτά πολλαπλασιάζονται, οι σοδειές πάνε καλά, οι λύκοι επανέκαμψαν στην Πάρνηθα, η ηπειρωτική χώρα έχει γεμίσει αγριογούρουνα, ενώ η Βόρεια Ελλάδα και η Πίνδος βλέπουν εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας και των ζαρκαδιών. 


Δεν είναι κάτι το καινοφανές, το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, από τότε που έγινε ο πλανήτης, δεν παραμένει σταθερό, άλλοτε είναι πιο ψυχρό κι άλλοτε πιο θερμό, και τα επίπεδα του CO2 είναι σήμερα πολύ-πολύ πιο χαμηλά απ’ αυτά που υπήρχαν σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους: στο Παλαιογενές, πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια, υπήρχαν διπλάσια επίπεδα CO2. Στο Ιουρασικό, τότε που ζούσαν οι δεινόσαυροι, τα επίπεδα CO2 ήταν διπλάσια έως 10πλάσια. Κι αυτή είναι μια πολύ "άβολη αλήθεια", όσο κι αν προσπαθούν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για τη "μέση" θερμοκρασία, τη "μέση" βροχόπτωση, τη "μέση" συχνότητα "ακραίων" καιρικών φαινομένων. Κι ανάμεσα στο κλίμα του Μεσαίωνα με τη μίνι εποχή των παγετώνων, που κατέστρεφε σοδειές και έφερνε λιμούς κι επιδημίες, και στο κλίμα των κλασσικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, τότε που όλοι κυκλοφορούσαν με μια λεπτή χλαμύδα επειδή έκανε ζέστη και λόγω της ζέστης ο Μέγας Αλέξανδρος κυνηγούσε ακόμα και λιοντάρια στη Μακεδονία, ποιο θα προτιμούσατε; 


Στη δεκαετία του 1970 το κλίμα ήταν ψυχρό και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης μας προετοίμαζαν για την επερχόμενη νέα εποχή παγετώνων. Μόλις άλλαξε η τάση μεταβολής των θερμοκρασιών το εκκρεμές του κλιματικού τρόμου κινήθηκε προς την αντίθετη πλευρά, τώρα μας απειλεί η "υπερθέρμανση". Μόνο που κι αυτή έχει σταματήσει εδώ και 19 χρόνια, σύμφωνα με τις δορυφορικές μετρήσεις, που δεν επηρεάζονται όπως οι επίγειες απ’ την τοπική μεταβολή θερμοκρασιών που προκαλεί η αυξανόμενη αστικοποίηση. 

Ψυχραιμία λοιπόν, δεν τρέχει τίποτα με το κλίμα, μόνο κάτι κλιματικοί ΑΠΕτεώνες κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου