Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του συμπλέγματος εταιρειών, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ τη διαχείριση των αποθεμάτων ασφαλείας, δίνει με ανακοίνωσή του ο ενεργειακός όμιλος, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και του “M”. Όμως, η ανακοίνωση δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντά!
Ειδικότερα...
, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα ακόλουθα:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που ψευδώς χαρακτηρίζουν ως «ύποπτη» τη λειτουργία της εταιρίας OTSM, ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ διευκρινίζει:
1) Η εταιρία OTSM συστάθηκε το 2011 από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ ως εταιρία τήρησης και χρηματοδότησης αποθεμάτων ασφαλείας, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες τράπεζες. Αντίστοιχες εταιρείες λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δε σύσταση της εταιρίας έχει εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο, όπως όλες οι άλλες εταιρίες.
2) Η χρηματοδότηση για τα αποθέματα, που αποτελούν το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας, παρέχεται εξ' ολοκλήρου από Ελληνικές τράπεζες και όχι από τα ΕΛ.ΠΕ όπως ψευδώς αναφέρεται.
3) Η μετοχική δομή της εταιρίας με τις μητρικές εταιρίες Αγγλικού δικαίου είναι κοινή πρακτική σε περιπτώσεις χρηματοδοτήσεως περιουσιακών στοιχείων για τη διασφάλιση των τραπεζών. Προφανώς καμία σχέση δεν υφίσταται με «εταιρίες σφραγίδες».
4) Οι συναλλαγές της εταιρίας γίνονται μόνο με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ενώ τα αποθέματα φυλάσσονται σε εγκεκριμένους και τελωνειακά ελεγχόμενους αποθηκευτικούς χώρους.
Οτιδήποτε άλλο είναι ψευδές και παραπλανητικό».
Όσον αφορά το δανεισμό στην OTSM, πράγματι έχει αντλήσει ποσό 175 εκατ. ευρώ με ομολογιακό δάνειο. Όμως, τα ΕΛΠΕ χρηματοδοτούν την DMEP, δηλαδή τη βρετανική μητρική εταιρεία της ελληνικής OTSM. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις για το 2014 της DMEP, «η χρηματοδότηση της DMEP Holdco Limited επιτυγχάνεται μέσω ενός δανείου της Hellenic Petroleum International A.G. (σ.σ. θυγατρική των ΕΛΠΕ). Το δάνειο έχει τόκο ίσο με το 3μηνο Euribor πλέον περιθωρίου 3,5% και είναι πληρωτέο μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους στις 16 Δεκεμβρίου 2016». Το μόνο που δεν αποκαλύπτεται από τις οικονομικές καταστάσεις της DMEP είναι το ποσό του δανείου που έχει λάβει από τα ΕΛΠΕ.
Πέραν αυτού του σημείου, όμως, ερωτήματα δημιουργεί η εξήγηση που δίνουν τα ΕΛΠΕ για τη μετοχική δομή της εταιρείας OTSM, που διαχειρίζεται τα αποθέματα και ενοποιείται σε ποσοστό μόλις 48% στον ισολογισμό του ομίλου, καθώς το 52% της βρετανικής μητρικής DMEP εμφανίζεται να ελέγχεται από μια άλλη βρετανική εταιρεία, την Bridge Opportunity, που έχει άγνωστους μετόχους.
Οι γενικόλογες αναφορές περί «κοινής πρακτικής» που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε
να διασφαλίζονται οι τράπεζες, δεν απαντούν στο ερώτημα ποιοι είναι πραγματικά οι μέτοχοι της Bridge Opportunity. Και τι εξυπηρετεί το να διαχειρίζεται τα αποθέματα μια εταιρεία, στην οποία τα ΕΛΠΕ φαίνονται να έχουν μειοψηφική συμμετοχή; Γιατί, άραγε, δεν θα διασφαλίζονταν επαρκώς οι τράπεζες, αν η διαχείριση των αποθεμάτων γινόταν από μία κατά 100% ελεγχόμενη από τα ΕΛΠΕ θυγατρική;
Ακόμη και αν όλα αυτά αποτελούν κοινή πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ΕΛΠΕ δεν παύουν να οφείλουν μια σοβαρή και πειστική εξήγηση σχετικά με την αναγκαιότητα που έχει η διατήρηση αυτής της επιχειρησιακής δομής και για τα οφέλη που εξασφαλίζει στον όμιλο, σε σχέση με τη διατήρηση μιας άλλης δομής, όπου η διαχείριση των αποθεμάτων ασφαλείας θα γινόταν χωρίς να παρεμβάλλεται μια βρετανική εταιρεία με χαρακτηριστικά εταιρείας - σφραγίδας και άγνωστους μετόχους.
ΠΗΓΗ:moneytimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου