Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Προς νέα ιστορικά χαμηλά το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Προς νέα ιστορικά χαμηλά το πετρέλαιο
Μια ανάσα από νέα χαμηλά απέχει η τιμή του αργού πετρελαίου (WTI) καθώς η αδυναμία ή και απροθυμία του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του μετά την τελευταία του σύνοδο έδωσε μήνυμα στις αγορές πως δεν θα υπάρξει σύντομα καμία αξιόπιστη πολιτική προάσπισης των τιμών.

Παράλληλα οι τιμές του αργού δέχονται πιέσεις και από την άνοδο του δολαρίου καθώς οι αγορές τυπικά τείνουν να προεξοφλήσουν τη συναλλαγματική αυτή μεταβολή. Το πιο κοντινό συμβόλαιο αργού τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε ...
κατά 2,7% για να διαμορφωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ., στα 39,97 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Από τον Ιούνιο του 2014 έως σήμερα οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60%, από τα 107 δολάρια κάτω από τα 40…

Αποτέλεσμα εικόνας για Προς νέα ιστορικά χαμηλά το πετρέλαιο

Με την παγκόσμια οικονομία να εξακολουθεί να μη δίνει ενδείξεις επιτάχυνσης που να προοιωνίζονται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλλά και την ξεκάθαρη αποφασιστικότητα του Ριάντ να συνεχίσει να προασπίζει τα μερίδιά του στην παγκόσμια προσφορά εξωθώντας παράλληλα εκτός αγοράς όλους τους υψηλού κόστους παραγωγούς, δύσκολα οι τιμές του αργού θα ανακάμψουν.

Ειδικά καθώς επίκειται η ένταξη του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τις αρχές κιόλας του επόμενου έτους οπότε και αίρονται οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που κράτησαν υπό περιορισμό τις εξαγωγές του. Με τις επενδύσεις που προγραμματίζει η Τεχεράνη στην παραγωγική της δυναμικότητα μετά από χρόνια απαξίωσης των υποδομών της το πετρέλαιο φαίνεται πως δεν θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τους καταναλωτές για αρκετό ακόμα καιρό.

Αντιθέτως αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των οποίων η ακριβά επιδοτούμενη παραγωγή είναι κάθε άλλο παρά ελκυστική, παρά τα όποια κίνητρα για τη διάδοσή τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση εξαιτίας της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που, χάρη σε νέες τεχνολογίες, έχουν γίνει σημαντικός εξαγωγέας και μόνο μακροπρόθεσμα εκτιμά πως θα σημειωθεί ήπια ανάκαμψη των τιμών αλλά όχι νωρίτερα από το 2019 και όχι πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, την Παρασκευή, επιβεβαίωσε την αδυναμία του (και την απροθυμία του Ριάντ) να κατευθύνει τις τιμές προς τα πάνω αφού αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ρήξεις στο εσωτερικό του.

Πολλά μέλη άσκησαν ισχυρή πίεση για μία περικοπή της παραγωγής η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα. Όμως, φευ, δεν υπήρξε καμιά τέτοια απόφαση παρά ένα ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά και θα επανεξετάσει τη στάση του τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.



ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου