Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Βαριές απώλειες για το αργό μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Με εκτεταμένες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής του, παρά το διεθνές πλεόνασμα προσφοράς.

Οι τιμές του αργού δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και από την άνοδο του δολαρίου έναντι ανταγωνιστικών νομισμάτων, μετά την ανακοίνωση των καλύτερων στοιχείων από τα αναμενόμενα, για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το αμερικανικό συμβόλαιο αργού WTI, παραδόσεως Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 1,11 δολ. ή 2,7% για να διαμορφωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ., στα 39,97 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στην άλλη άκρη του ...
Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το brent σημείωσε απώλειες 0,71 δολ. ή σε ποσοστό 1,62% και έκλεισε στα 43,13 δολ. το βαρέλι.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ χαρακτηρίστηκε από βαθιές ρήξεις στο εσωτερικό του, καθώς πολλά μέλη άσκησαν ισχυρή πίεση για μία περικοπή της παραγωγής η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα.

Ακόμη ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να "παρακολουθεί στενά" τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά και να επανεξετάσει τη στάση του τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, ακόμη κι αν αποφασιζόταν περιορισμός της παραγωγής κατά 5% δεν υπάρχουν αποδείξεις οτι θα υπήρχε κάποιο αντίκτυπο. Επίσης δήλωσε οτι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ μειώνεται και πως ο Οργανισμός θα επιδιώξει να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου