Αντιμέτωπες με την πρωτοφανή κατάρρευση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βρίσκονται οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών «Energean Oil and Gas» και ΕΛ.ΠΕ. στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Ο πολυθρύλητος «μαύρος χρυσός» υπάρχει ο κίνδυνος αν καταρρεύσουν οι τιμές του Μπρεντ κάτω από τα 20 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, να παραμείνει θαμμένος κάτω από το υπέδαφος της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της...
«Οικονομίας», τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένουν τις προσεχείς μέρες το ειδικό πλοίο νορβηγικής εταιρείας για τις σεισμικές έρευνες στο «οικόπεδο» του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ η «Energean Oil and Gas», έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη γεώτρηση σε νέα περιοχή του Πρίνου και η οποία ίσως και σήμερα Κυριακή να μπαίνει σε παραγωγή, ετοιμάζει το «σκανάρισμα» των άλλων δύο νέων περιοχών της στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2014, η «Energean Oil and Gas» και τα ΕΛ.ΠΕ. υπέγραψαν με το ελληνικό Δημόσιο τις συμβάσεις παραχώρησης των «οικοπέδων» που κέρδισαν μετά τη διαγωνιστική διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης - open door». Η «Energean» έχει τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. κέρδισαν τον Πατραϊκό Κόλπο.
Το αεροσκάφος που έκανε την αερομαγνητική γεωφυσική έρευνα στα Ιωάννινα.
Επιπλέον σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη και η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει και πάλι οι δύο εταιρείες στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό «παραχώρησης με αίτηση» στα τρία χερσαία οικόπεδα. Στη «Βορειοδυτική Πελοπόννησο» έχουν υποβάλει τα «ΕΛ.ΠΕ.», στην «Αιτωλοακαρνανία» η «Energean Oil and Gas» και στην «Αρτα - Πρέβεζα» και οι δύο εταιρείες.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα των ερευνών στις προαναφερόμενες έξι περιοχές θα στείλουν και το αντίστοιχο μήνυμα για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών τόσο σε αυτά τα «οικόπεδα» όσο και στα 20 θαλάσσια που είχαν προκηρυχθεί με διεθνή διαγωνισμό.
Τον Οκτώβριο του 2014 η «Energean Oil and Gas» και τα ΕΛ.ΠΕ. υπέγραψαν με το ελληνικό Δημόσιο τις συμβάσεις παραχώρησης των «οικοπέδων» που κέρδισαν μετά τη διαγωνιστική διαδικασία της «ανοικτής πρόσκ
Η «Energean» έχει τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. κέρδισαν τον Πατραϊκό Κόλπο, όπου ξεκινούν τις έρευνες.
Σε σχέση, λοιπόν, με τα τρία οικόπεδα (Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκός Κόλπος), όπου είναι στη φάση της ερευνητικής διαδικασίας αλλά και τη μοναδική περιοχή της χώρας που είναι σε παραγωγική διαδικασία (Πρίνος), οι εξελίξεις επισκιάζονται από τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.
Είχαν εκτοξευτεί τον Απρίλιο του 2014 στα 112 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κινούνται στα χαμηλά επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι. Η μείωση είναι της τάξης του 45% και αποδίδεται στην υπερπροσφορά πετρελαίου από τις παραγωγικές χώρες, καθώς η υπερβάλλουσα ζήτηση ξεπερνάει ημερησίως το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Το αποτέλεσμα αυτής της καθοδικής τροχιάς είναι παγκοσμίως να έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί επενδυτικά σχέδια άνω των 200 δισ. δολαρίων, να μειωθούν 250.000 θέσεις εργασίας στην εξορυκτική βιομηχανία και να μείνουν «δεμένα» περισσότερα από 1.000 γεωτρύπανα.
O εφιάλτης του 1929
Οι διεθνείς αναλυτές μιλούν για επαναφορά του εφιάλτη του 1999, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου είχε κατακρημνιστεί στα 10 δολάρια το βαρέλι. Τότε οι επιπτώσεις ήταν αρνητικές ακόμη και στην Ελλάδα:
• Αποχώρησε από τον Πρίνο η καναδική κοινοπραξία North Aegean Petroleum Company, παρόλο που η παραγωγή ήταν στα επίπεδα των 5.000 βαρελιών την ημέρα (τώρα ο Πρίνος δίνει λιγότερα από 2.000 βαρέλια).
• Η έρευνα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είχαν παραχωρηθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο του 1995 σταμάτησε στην πρώτη ουσιαστικά φάση της, προφανέστατα χωρίς οι εταιρείες να προχωρήσουν όσο θα προχωρούσαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η είδηση είναι ότι η «Energean Oil and Gas» έχει ολοκληρώσει την πρώτη γεώτρηση του γεωτρητικού προγράμματος στον Κόλπο της Καβάλας (Πηγάδι-35 του Πρίνου), η οποία μπαίνει στην παραγωγή από μέρα σε μέρα, ίσως και σήμερα να έχει ξεκινήσει.
Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί με ασφάλεια πόσα βαρέλια μπορεί να προσθέσει, αλλά είναι και χαρακτηριστικό το ότι πριν από ενάμιση χρόνο η εταιρεία είχε έσοδο 100 δολάρια ανά βαρέλι για 2.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 200.000 δολάρια ημερησίως.
Αν υποθέσουμε ότι με τη νέα γεώτρηση η παραγωγή φτάσει στα 2.500 βαρέλια, με τιμή στα 40 δολάρια, το έσοδο ημερησίως είναι 100.000 δολάρια. Δηλαδή, με μία αύξηση της παραγωγής κατά 25%, η πτώση του τζίρου είναι 50%!
Η εταιρεία, στη διάρκεια της κρίσης, έχει επενδύσει ήδη δεκάδες εκατ. δολάρια (αγορά γεωτρυπάνου EnergeanForce, αγορά υποστηρικτικού πλοίου ValiantEnergy, πρόσληψη περισσότερων από 50 εργαζομένους, διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων για πρώτα φορά μετά την αποχώρηση των Καναδών στον Πρίνο) προκειμένου να αξιοποιήσει τα αποθέματα της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών που έχουν βεβαιωθεί στον Κόλπο της Καβάλας.
Επτά γεωτρήσεις
Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι να διασφαλίσει, μέσω της αύξησης της παραγωγής, τη συνέχεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και της απασχόλησης περίπου 350 εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα στην περιοχή. Το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, άλλες επτά στο κοίτασμα Εψιλον (μαζί με την κατασκευή νέας εξέδρας), καθώς και άλλη μία στον Βόρειο Πρίνο.
Ωστόσο, αν συνεχιστεί και, πολύ περισσότερο, αν επιδεινωθεί περαιτέρω η συγκυρία, όλα τίθενται υπό επανεξέταση. Σημειώνεται ότι με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου ο Πρίνος χρειάζεται περί τις 4.000 βαρέλια παραγωγή την ημέρα, δηλαδή υπερδιπλάσια (λιγότερο από 2.000 είναι η τρέχουσα) της σημερινής.
Στο Κατάκολο, όπου έχει διαπιστωθεί και παραχθεί δοκιμαστικά πετρέλαιο από τη δεκαετία του ΄80, η εταιρεία έχει στον προγραμματισμό της να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές του 2017.
Ωστόσο, τα προβλήματα είναι σημαντικά καθώς, στην απολύτως αρνητική συγκυρία των τιμών, προστίθενται οι καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στην παράδοση των παλαιότερων δεδομένων που είχε στη διάθεσή του το ελληνικό Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράδοση ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά την επικύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή... Ενδεχόμενο καθυστερήσων υπάρχει και στη λήψη των απαιτούμενων αδειών (περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών κ.λπ.).
Στα δε Ιωάννινα, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αερομαγνητική γεωφυσική έρευνα με ειδικός αεροσκάφος που καταγράφει το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Από την άλλη μεριά, τα ΕΛ.ΠΕ., σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κλείσει πλοίο σεισμικών ερευνών νορβηγικής εταιρείας. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έκανε τις έρευνες της «Energean Oil and Gas» στον Πρίνο.
Οι σεισμικές θα είναι δισδιάστατες και τρισδιάστατες και θα διαρκέσουν περί τις 50 μέρες. Το πλοίο είναι καινούργιο, λένε οι πηγές, κατασκευάστηκε μέσα στο 2015, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν λάβει τα πλέον αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής.
Η αξιολόγηση των δεδομένων θα κρατήσει περί τους εννιά μήνες. Η πρώτη γεώτρηση, αν υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα, θα γίνει περί τα τέλη του 2017. Πηγές της εταιρείας σημειώνουν επίσης ότι για τις γεωτρήσεις δεν θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της πλωτής εξέδρας.
Πρόκειται να τις πραγματοποιήσει ειδικό πλοίο με ενσωματωμένο γεωτρύπανο, το οποίο στην κατάληξή του ανοίγει και εμφανίζονται περισσότερα τρυπάνια τα οποία κάνουν τις γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας πρόκειται για σύγχρονη, ακριβότερη μέθοδο εξόρυξης αλλά παρέχει πολλαπλάσια προστασία στο περιβάλλον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα αποτελέσματα των ερευνών σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο, καθώς και στα άλλα χερσαία οικόπεδα θα στείλουν και το αντίστοιχο μήνυμα για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιονιο και νότια της Κρήτης, που είχαν προκηρυχθεί με διεθνή διαγωνισμό και οι διαδικασίες έχουν παγώσει.
Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗν ΚΑΒΑΛΑ
Η «Energean Oil and Gas» έχει ολοκληρώσει την πρώτη γεώτρηση του γεωτρητικού προγράμματος στον Κόλπο της Καβάλας (Πηγάδι-35 του Πρίνου), η οποία μπαίνει στην παραγωγή από μέρα σε μέρα, ίσως και σήμερα να έχει ξεκινήσει. Η εταιρεία, στη διάρκεια της κρίσης, έχει επενδύσει ήδη δεκάδες εκατ. δολάρια προκειμένου να αξιοποιήσει τα αποθέματα της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών που έχουν βεβαιωθεί στον Κόλπο της Καβάλας.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου