Χώρες των Βαλκανίων όπως η Κροατία, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο φαίνεται ότι έχασαν την ευκαιρία τους να αναπτύξουν την αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αναφέρει σε ανάλυσή του το έγκυρο εξειδικευμένο σε θέματα αγοράς πετρελαίου πρακτορείο Rigzone.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Rigzone, που αποτυπώνει τις τάσεις της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών έχουν γίνει αποδέκτες σοβαρής κριτικής για τις παρατεταμένες διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει.
Μάλιστα το άρθρο επικαλείται και παλαιότερες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της...
Energean Μαθιού Ρήγα στο Bloomberg, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι οι προσφορές των πετρελαϊκών δεν μπορούν να παραμένουν σε ισχύ για πάντα. Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει τότε ότι εάν οι γύροι παραχωρήσεων είχαν κλείσει όταν το πετρέλαιο βρισκόταν στα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε θα είχαμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις εταιρείες που τελικά εμφανίστηκαν.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφού και η Κροατία έπεσε θύμα των καθυστερήσεων αλλά και της αλλαγής του διεθνούς σκηνικού σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου. Η Κροατία μάλιστα είχε ακόμη πιο οδυνηρή εμπειρία αφού ο κροατικός γύρος παραχωρήσεων είχε προχωρήσει πιο πολύ από ό,τι ο ελληνικός και η κροατική αρχή είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο στην ανάθεση αδειών για ερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική . Οι 10 άδειες δόθηκαν σε 5 εταιρείες μεταξύ των οποίων η μεγάλη ανεξάρτητη αμερικανική εταιρεία Marathon Oil, αλλά και οι OMV (Αυστρία), Eni (Ιταλία) Rockhopper Exploration (Καναδάς) και INA (Κροατία). Η ικανοποίηση ωστόσο των Κροατών από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν είχε συνέχεια αφού τον Ιούλιο Marathon και OMV επέστρεψαν τις άδειές τους, επικαλούμενες την πτώση των τιμών του πετρελαίου και αφού προηγουμένως το διοικητικό συμβούλιο της Marathon δεν ενέκρινε την επένδυση (ως γνωστόν όλες οι μεγάλες, μεσαίες και μικρότερες εταιρείες έχουν περικόψει κατά πολλά δις δολάρια τις συνολικές επενδυτικές δαπάνες του κλάδου).
Το καλοκαίρι η κροατική αρχή είχε δηλώσει ότι ο γύρος για τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν νεώτερες εξελίξεις.
Τώρα στην Ελλάδα ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ υπάρχει αναμονή για τον άλλο διαγωνισμό που αφορά στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η κυβέρνηση έδωσε δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το Rigzone, παρά το γεγονός ότι άλλα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς όπως για παράδειγμα η συνύπαρξη των πετρελαϊκών εξορύξεων με την τουριστική βιομηχανία, καθώς υπάρχει το πετυχημένο παράδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του Πρίνου, γεγονός παραμένει ότι η αποχώρηση των Marathon και OMV συνιστά σοβαρό πλήγμα για τις εν λόγω αγορές και για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής αλλά και του Ιονίου. Αυτή η απόφαση πιθανόν να σημαίνει σύμφωνα με το Rigzone ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Ελλάδα και η Κροατία να πείσουν μεγάλες και μεσαίες ανεξάρτητες εταιρείες πολώ δε μάλλον oil majors να έρθουν να επενδύσουν στις δικές τους αγορές.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου