Οι γεωτρήσεις για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας και Κατακόλου στο νομό Ηλείας αποτελούν τα δύο βασικά projects της Energean Oil & Gas για την χρονιά που έρχεται. Πρόκειται για δύο σχέδια με ξεχωριστή σημασία, αφού δρομολογούν την παραγωγή υδρογονανθράκων εκτός των μοναδικών, έως τώρα, στην Ελλάδα ενεργών κοιτασμάτων που παράγουν πετρέλαιο (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος) καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας μας.
Τα δύο σχέδια παρουσίασαν ο τεχνικός διευθυντής της Energean δρ. Steve Moore και ο τεχνικός σύμβουλος της Energean δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Ενέργειας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Ο δρ. Moore ανέφερε πως στο κοίτασμα «Έψιλον» έχουν βεβαιωθεί...
(2P) 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Πρόκειται για κοίτασμα το οποίο ανακαλύφθηκε το 2002 δυτικά του Πρίνου και στο οποίο το 2010 η Energean πραγματοποίησε με επιτυχία μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Μεσογείου οριζόντιες γεωτρήσεις (Extended Reach Drill), η οποία έφθασε σε μήκος τα 5,3 χιλιόμετρα. Από το συγκεκριμένο κοίτασμα παρήχθησαν περί τα 340.000 βαρέλια πετρελαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Moore, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος θα κατασκευαστεί νέα εξέδρα – η πρώτη μετά το 1977 στον Κόλπο της Καβάλας – η οποία θα ονομαστεί “Λάμδα”. Η “Λάμδα” είναι αυτοεγκαθιστώμενη εξέδρα (Self Installing), καθώς θα ακολουθηθεί μία σύγχρονη τεχνολογία που καθιστά περιττή τη χρήση εξοπλισμού στην θάλασσα ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος στην χώρα μας. Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των απαιτούμενων εργασιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 50 εκατ. δολάρια, θα εκτελεστεί από εγχώριες βιομηχανίες. Μέσω της Λάμδα έχει καταρχήν προγραμματιστεί η εκτέλεση επτά γεωτρήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την αδειοδοτική διαδικασία, προς το τέλος του νέου έτους.
Από την πλευρά του, ο δρ. Νικολάου ανέφερε τη σημασία που έχει συνολικά για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων το κοίτασμα του Κατακόλου, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη, ιστορικά, παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα μας σε άλλη περιοχή εκτός του Βορείου Αιγαίου, όπου ο Πρίνος δίνει πετρέλαιο από το 1981 - χρονιά κατά την οποία το κοίτασμα του Κατακόλου ανακαλύφθηκε, δίνοντας και δοκιμαστική παραγωγή. Οι απολήψιμες ποσότητες είχαν αρχικώς εκτιμηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στα επίπεδα των 3 εκατ. βαρελιών, ωστόσο η επανεπεξεργασία και επανερμηνεία των διαθέσιμων 3D σεισμικών δεδομένων και η σύγκριση των νέων ερευνητικών δεδομένων από την περιοχή των Ιωαννίνων παραπέμπουν σε πιθανόν μεγαλύτερες υφιστάμενες ποσότητες. Στο κοίτασμα του Κατακόλου είχαν πραγματοποιηθεί δύο θαλάσσιες γεωτρήσεις, ωστόσο η Energean θα εκτελέσει την γεώτρηση οριζόντια από τη στεριά, χρησιμοποιώντας δηλαδή την μέθοδο που ακολούθησε τόσο στο κοίτασμα «Έψιλον» προ 5ετίας όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, στο τουριστικό θέρετρο El Gouna. Το βάθος γεώτρησης αναμένεται να φτάσει τα 3 χιλιόμετρα και η εκτέλεσή της, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την αδειοδοτική διαδικασία, έχει προγραμματιστεί για τον χειμώνα 2016-2017. Η συνολική επένδυση για την ερευνητική και αναπτυξιακή φάση είναι της τάξης των 18 εκατ. δολαρίων, ενώ στις εργασίες, πέραν των απολύτως εξειδικευμένων στελεχών, θα απασχοληθεί προσωπικό από την τοπική αγορά εργασίας, σύμφωνα με την επιτυχημένη συνταγή που ακολουθεί η Energean στον Πρίνο.
Σημειώνεται ότι, πέραν από τα σχέδια ανάπτυξης στο κοίτασμα «Έψιλον» και στο Κατάκολο, για το 2016 η Energean Oil & Gas έχει προγραμματίσει την διανέργεια σεισμικής έρευνας δύο διαστάσεων στην παραχώρηση των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 32 εκατ. δολάρια για την περιοχή.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου