Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Γ. Μανιάτης: Προοδευτικός Πατριωτισμός στην Ενεργειακή Στρατηγική

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Την περασμένη Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, από το βήμα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ,  ο βουλευτής Αργολίδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε, για πρώτη φορά, τον δωδεκάλογο του «προοδευτικού πατριωτισμού» στην ενεργειακή στρατηγική. Η έννοια αυτή, όπως τόνισε, εστιάζει στον κοσμοπολίτικο, εξωστρεφή και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό χαρακτήρα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Χθες, Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ο κ. Μανιάτης ανέλυσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» την έννοια του «προοδευτικού πατριωτισμού» και τον συναφή «δωδεκάλογο»:

Ο ​​σύγχρονος ελληνικός προοδευτικός πατριωτισμός (Π.Π.) πρέπει να είναι εξωστρεφής και κοσμοπολίτικος, με σεβασμό στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης για περιφερειακές συνεργασίες, απόλυτη στήριξη των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και αντιμετώπιση των τεράστιων μεταναστευτικών κυμάτων.

Ο δωδεκάλογος του ελληνικού προοδευτικού πατριωτισμού (Π.Π.) είναι...
:

1. Είναι Π.Π. το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για τον προσδιορισμό των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ στη βάση της αρχής της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων.
2. Είναι Π.Π. η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ερευνών υδρογονανθράκων για τα 20 offshores οικόπεδα Ιονίου και Ν. Κρήτης.
3. Δεν είναι Π.Π. οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις των προσφορών του διαγωνισμού από επιτροπές με κομματικά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η απουσία επαναπροκήρυξης για τα οικόπεδα που δεν υπάρχουν προσφορές, οι θολές εξαγγελίες για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, χωρίς καμία άλλη ανάλυση, η ένταξη των μελλοντικών εσόδων από υδρογονάνθρακες στο υπερταμείο των 50 δισ., αντί για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (Ν. 4162/2013).
4. Δεν είναι Π.Π. η αδιαφανής πρόβλεψη για διαχείριση των δημόσιων κονδυλίων της Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (περιττής κατά το ΓΛΚ), που θα χειρίζεται επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου, με απλές αποφάσεις των υπουργών, αντί για Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή έλεγχο του ΣτΕ, όπως αρχικά προβλεπόταν.
5. Είναι Π.Π. η στήριξη των αρχών της ενεργειακής ένωσης για ελεύθερη διακίνηση φθηνών ενεργειακών προϊόντων προς μια περιφερειακή χώρα όπως η Ελλάδα, για μηχανισμούς κοινοτικής αλληλεγγύης, για συνένωση δυνάμεων των μεσαίων και μικρών κρατών–μελών κατά της ενεργειακής φτώχειας και υπέρ της ενεργειακής δημοκρατίας.

6. Είναι Π.Π. η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με τον από τετραετίας σχεδιασμό και προώθηση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου: TAP (από Αζερμπαϊτζάν), IGB - κάθετος διάδρομος (προς Βουλγαρία, Ρουμανία), EastMed (από κυπριακά - ισραηλινά κοιτάσματα μέσω Κρήτης προς Ιταλία), IGI (προς Ιταλία) και ανάπτυξη ή αναβάθμιση υποδομών, όπως η Ρεβυθούσα και η πλωτή μονάδα LNG στο Αιγαίο.
7. Δεν είναι Π.Π. το 3ο μνημόνιο Τσίπρα, που προβλέπει χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό αντάλλαγμα τη συρρίκνωση της ΔΕΗ από 75% σε 50% στη χονδρική αγορά ενέργειας (παραγωγή+εισαγωγές) και από 95% σε 50% στη λιανική αγορά (νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία).
8. Δεν είναι Π.Π. η μη προκήρυξη των 8 έτοιμων διαγωνισμών για αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) σε δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους (ΔΜΧ) που μας στερούν δημόσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
9. Είναι Π.Π. η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και των 80.000 δημοσίων ακινήτων με τρεις ρήτρες: i) Τοπικής απασχόλησης (70% των εργαζομένων να προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες), ii) τοπικής ανάπτυξης (το 25% των δημοσίων εσόδων να επενδύεται σε τοπικά έργα ανάπτυξης και περιβάλλοντος), iii) Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - ΕΚΕ για παρεμβάσεις πέραν των υποχρεωτικά προβλεπομένων από τη νομοθεσία.
10. Είναι Π.Π. η συνέχιση και στήριξη των από τριετίας πρωτοβουλιών μας για ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων, έξυπνους μετρητές, συμψηφισμό ενέργειας - NetMetering, και κυρίως για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα 400 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν από το ΕΣΠΑ στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με την ενεργειακή θωράκιση 40.000 κατοικιών, τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας και την κατά 42% εξοικονόμηση ενέργειας, διεκδικούν τη συνέχισή τους και στη νέα προγραμματική περίοδο, όπου όμως υπάρχει απόλυτη απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης.
11. Είναι Π.Π. η πρόταση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για πλήρη φοροαπαλλαγή έως 15.000 ευρώ ενεργειακών επεμβάσεων σε κτίρια που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 200 εκατ. ευρώ, με συνολική μόχλευση στην εθνική οικονομία 1,2 δισ. ευρώ και δημιουργία 30.000 θέσεων απασχόλησης.

12. Είναι Π.Π. η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για μια Ελλάδα–βάση τεχνολογικής υποστήριξης όλων των ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, βασισμένη στα ελληνικά διυλιστήρια, στα ναυπηγεία, στη μεταλλική βιομηχανία και ασφαλώς τα εθνικά κοιτάσματα.
Ο προσδιορισμός ανάλογων πλαισίων προοδευτικού πατριωτισμού (Π.Π.) στους βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας διαμορφώνουν το σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο για γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική αλληλεγγύη.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου