Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Πλησιάζει η ώρα των υπογραφών


Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για τη συμφωνία με Αίγυπτο, λέει ο Υπ. Ενέργειας
Φθάνει στην Κύπρο, εντός των προσεχών ημερών, ισραηλινή αντιπροσωπία για συζήτηση του θέματος της συνεκμετάλλευσης, με στόχο να υπογραφεί η συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, οι συζητήσεις για τις συμφωνίες που θα διέπουν την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο.

Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην Πύλη Αμμοχώστου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος στήριξης μικρών επιχειρήσεων στην Κύπρο με ποσό που φτάνει τις 780 χιλιάδες ευρώ, για περίοδο δύο ετών.

Ερωτηθείς για τις διακρατικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Υπουργός είπε ότι ...
σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, επειδή υπάρχουν οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι εμπορικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που θα διέπουν μια τέτοια πώληση.

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνονται διαβουλεύσεις και για τις άλλες διακρατικές συμφωνίες που χρειάζονται, ώστε να διευκολυνθούν οι εταιρείες να φτάσουν στις εμπορικές συμφωνίες.

«Για παράδειγμα, το θέμα της διακρατικής συμφωνίας που θα διέπει τους διασυνοριακούς υποθαλάσσιους αγωγούς. Ετοιμάζονται κάποιες εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τα νομικά κείμενα με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας, για να αποσταλούν και στην αιγυπτιακή πλευρά, έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση και εντέλει η υπογραφή τους» είπε, προσθέτοντας πως η βούληση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Το «Ζορ»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Ζορ», που θα καταδείξουν εάν αυτό εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε σε διακρατικό επίπεδο με την Αίγυπτο, για να τα λάβουμε μόλις τα έχουν και εκείνοι στη διάθεσή τους από την εταιρεία που έκανε τη γεώτρηση», εξήγησε.

Η «Αφροδίτη»
Αναφορικά με το κατά πόσον το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι την επόμενη βδομάδα έχει διευθετηθεί μια τεχνική συνάντηση στη Λευκωσία με εκπροσώπους του Ισραήλ, στην οποία θα εξεταστούν τα γεωλογικά δεδομένα τα οποία είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούλιο του 2014. «Είναι καθαρά τεχνική συνάντηση, έχουμε τα γεωλογικά δεδομένα, τα έχει και η ισραηλινή πλευρά και θα συγκρίνουμε σημειώσεις», είπε.

Ερωτηθείς, εάν η μετάθεση για το 2016 της απόφασης για ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» κρατά πίσω τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη του «Αφροδίτη», αφού πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες και ήταν επιθυμητή η κοινή ανάπτυξη και των τριών κοιτασμάτων, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η Λευκωσία συζητά στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής που της έχει κατατεθεί από τους εταίρους στο τεμάχιο 12.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης
«Έχουμε ενώπιόν μας το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο είναι υπό συζήτηση -ακόμη και σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου και της Κοινοπραξίας του τεμαχίου 12- και καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να συζητούμε επί αυτής της βάσης, από κει και πέρα οποιεσδήποτε άλλες συνέργειες μπορούν να προκύψουν με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, του "Λεβιάθαν", είναι καλοδεχούμενες. Εμείς συζητάμε στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο μας έχει κατατεθεί», διευκρίνισε.

Δύο επιλογές για από κοινού ανάπτυξη
Tο Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος συζητούν την από κοινού ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις χώρες τους, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Globes» στη χθεσινή ηλεκτρονική της έκδοση.

«Δεν μου επιτρέπεται να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά εξετάζουμε την επιλογή. Η πρώτη επιλογή είναι η από κοινού ανάπτυξη των κοιτασμάτων μέσω των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και μια δεύτερη επιλογή είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, και από εκεί το αέριο μπορεί να διοχετεύεται προς την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Στάινιτς, μιλώντας προχθές σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ισραήλ.

Η συμφωνία συνεκμετάλλευσης
Ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια Κύπρου και Ισραήλ να προχωρήσουν με τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, η οποία θα ρυθμίσει την ανάπτυξη των κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ των χωρών και την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Όπως ανέφερε, γράφει η «Globes», η συμφωνία συνεκμετάλλευσης συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του Κύπριου Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη, του ιδίου και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου την περασμένη Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπία θα μεταβεί στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, ώστε να δώσει ώθηση στο θέμα και ο στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ επεκτείνεται σε μέρος των ισραηλινών υδάτων και ότι η συμφωνία συνεκμετάλλευσης καθυστέρησε εξαιτίας βασικών διαφορών και ορισμένων τεχνικών ζητημάτων, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών να συνεχίζονται για περισσότερο από πέντε χρόνια.

Άνοιγμα της ΑΟΖ του Ισραήλ για νέες έρευνες
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η χώρα προγραμματίζει να ανοίξει εκ νέου την ισραηλινή ΑΟΖ στη Μεσόγειο για διερεύνηση υδρογονανθράκων.

«Έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές γεωτρήσεις μόνον στο 25% της ισραηλινής ΑΟΖ. Η συμφωνία-πλαίσιο για το φυσικό αέριο θα εγκριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2016. Στη συνέχεια, μερικούς μήνες μετά από αυτό, έχω ήδη δώσει οδηγίες να ανοίξουν τα ισραηλινά ύδατα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έρευνα του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας κατέδειξε ότι το Ισραήλ έχει πλούσιο δυναμικό για την ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το 2002, το Υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ σταμάτησε τη χορήγηση νέων αδειών εξερεύνησης στην περιοχή της Μεσογείου μέχρι την αναθεώρηση του σχετικού νόμου και τον καθορισμό νέων πολιτικών. Κάποια χρόνια μετά, το Υπουργείο εισηγήθηκε έκδοση αδειών, ωστόσο η διαδικασία σταμάτησε και πάλι το 2012.
Στην τελευταία έκθεσή του ο κρατικός ελεγκτής της χώρας, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου, επέκρινε τη συμπεριφορά του Υπουργείου, κατηγορώντας το ότι είχε οδηγήσει στη δημιουργία μονοπωλίου φυσικού αερίου στο Ισραήλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου