Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Το θέμα της δημιουργίας σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Τζον Κέρι


Τη δημιουργία σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούν να εφοδιάζονται και άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Kerry, όπως αποκάλυψε σε φιλική συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται για σχέδια τα οποία έχουν ήδη διατυπωθεί και υπάρχουν τουλάχιστον δύο όμιλοι (η ΔΕΠΑ για την Καβάλα και ο Όμιλος Κοπελούζου για την Αλεξανδρούπολη) που έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να τα υλοποιήσουν. 

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες του, για τις συζητήσεις που είχε για ενεργειακά θέματα, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κ. Kerry, είπε ότι η χώρα μας είναι «ανοιχτή να δεχθεί προτάσεις όπως η δημιουργία θαλάσσιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Ελλάδα, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία και άλλες χώρες μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB». 

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός "αυτοί προτείνουν να γίνει ένα ...
hub LNG ώστε να συμπηρωθεί με αέριο το οποίο θα έρχεται σε υγροποιημένη μορφή με πλοία και να μπορεί να τροφοδοτεί και τη Βουλγαρία. Εμείς σε όλα αυτά είμαστε ανοιχτοί. Οποιεσδήποτε προτάσεις, στο βαθμό που είναι σοβαρές για την ενέργεια που περνάει από τον Ελλαδικό χώρο είναι καλοδεχούμενες διότι θέλουμε η Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος. Και βεβαίως τους είπα ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μας βρείτε και τους επενδυτές για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια."

Από την πλευρά του κ. Kerry τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τα παραπάνω θέματα προέβη το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας τα εξής:

"Είναι τουλάχιστον ατυχής η διατύπωση «είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε προτάσεις», αφού σημαίνει ότι προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός αγνοούσε κατά τη συνομιλία του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ότι όχι μόνο «είμαστε ανοιχτοί», αλλά έχουμε και την απόλυτη κυριότητα των έργων αυτών, δεδομένου ότι ως Ελλάδα, οι προτάσεις αυτές είναι δικές μας και εδώ και δύο (2) χρόνια τις έχουμε εντάξει ως Έργα Πανευρωπαϊκής Ενεργειακής Προτεραιότητας στις χρηματοδοτήσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών Ταμείων.

Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να «είναι ανοικτή», αλλά αντίθετα, να δώσει μάχη στην Ευρώπη ώστε τα έργα αυτά που της παραδώσαμε έτοιμα για χρηματοδότηση, να υλοποιηθούν".


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου