Με ολοένα και περισσότερες χώρες να ενσωματώνουν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα, φυσικό είναι να ζητούν αξιόπιστα δεδομένα για την ανανεώσιμη ενέργεια.
Κατά το σχεδιασμό αιολικών πάρκων, για παράδειγμα, οι κατασκευαστές παραδοσιακά επιλέγουν εκτάσεις με μεγάλες ταχύτητες ανέμου. Στα datasets όπου παρέχονται η μέση ταχύτητα ανέμου ανά περιοχή, η βελτίωση της ταχύτητα του ανέμου εξαιτίας των λόφων και των κορυφογραμμών δεν μπορούν να εκληφθούν ως δεδομένα και να αναλυθούν/υπολογιστούν κατάλληλα, καθιστώντας την εκάστοτε περιοχή «πιο αδύναμη» από ό, τι πραγματικά είναι, σημειώνει ο IRENA.
Για το λόγο αυτό, η διεθνής υπηρεσία ΑΠΕ παρουσίασε, σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU), μια λεπτομερής βάση δεδομένων με στατιστικά στοιχεία όπου ...
θα παρέχονται πληροφορίες για το αιολικό δυναμικό και μάλιστα, θα εμφανίζει τα δεδομένα για την αιολική ενέργεια σε ανάλυση 1 χλμ.
Το όνομα της θα είναι Global Wind Atlas και θα παρέχεται δωρεάν στους χρήστες της.
Η πλατφόρμα θα παρέχει λεπτομερείς χάρτες που θα δείχνουν την ταχύτητα του ανέμου σε τρία διαφορετικά ύψη, θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία για τη δημιουργία και εξαγωγή δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, όπως η κατανομή της ταχύτητας του ανέμου σε μια περιοχή. Εν γένει, το σύνολο των δεδομένων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μοντέλα μικροκλίμακας για να αποτυπωθεί η μεταβλητότητα της ταχύτητας του ανέμου σε μικρές κλίμακες, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη εκτίμηση.
Ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Adnan Z. Amin, τονίζει ότι το αιολικό δυναμικό σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τεράστιο, ωστόσο το αρχικό κόστος μέτρησης και καθορισμού των βέλτιστων τοποθεσιών για τα projects αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη αιολικών σε αρκετές χώρες.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου