Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Το καλοκαίρι τελείωσε για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Του Liam Denning
Ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου έφτασε προ των πυλών –των πυλών του διυλιστηρίου πιο συγκεκριμένα. Αναμένατε θύματα. 

Η ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για τα αποθέματα και τη ζήτηση πετρελαίου την Τετάρτη έκανε πάταγο για την άνοδο των αποθεμάτων αργού κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Η πιο ύπουλη απειλή, όμως, κρυβόταν στα στοιχεία για τη ζήτηση.

Η βενζίνη αντιπροσωπεύει περίπου το...
ήμισυ της κατανάλωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ευτυχώς για το συγκεκριμένο κλάδο που ούτως η άλλως υποφέρει, ανταποκρίνεται καλά στις χαμηλές τιμές. Αυτό το καλοκαίρι, η κατανάλωση βενζίνης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, με βάση τον κινητό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων.
Αποτέλεσμα εικόνας για Το καλοκαίρι τελείωσε για το πετρέλαιο
Και αυτό λειτούργησε θαυμάσια για τις τιμές της βενζίνης. Η τιμή της πιο κοινής βενζίνης RBOB έχει ενισχυθεί 50% από τα μέσα Ιουνίου που κορυφώθηκε η σεζόν οδήγησης. Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα αυτό κατάφερε να διοχετεύσει μερικά κέρδη και στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το καλοκαίρι τελείωσε για το πετρέλαιο

Τώρα το καλοκαίρι τελείωσε. Όπως φαίνεται από το πρώτο γράφημα, με βάση τον κινητό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, η κατανάλωση βενζίνης έχει μειωθεί κατά περίπου 440.000 βαρέλια ημερησίως από τα τέλη Αυγούστου. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να καίνε 3,1% περισσότερη βενζίνη από ό,τι ένα χρόνο πριν, παρέχοντας στήριξη στην αγορά. Αλλά ο ρυθμός της μεταβολής επιβραδύνεται: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το πρώτο ψηφίο της ποσοστιαίας μεταβολής σε ετήσια βάση ήταν 4, 5, ή 6.

Αυτή η επιβράδυνση φαίνεται και στο δεύτερο γράφημα: από τα τέλη Αυγούστου, η τιμής της RBOB έχει υποχωρήσει 30%, ενώ το αργό έχει χάσει μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες.

Και σε αυτό το σημείο είναι που χειροτερεύει το outlook για τις τιμές του αργού πετρελαίου. Τα διυλιστήρια λειτουργούν με περίπλοκο εξοπλισμό, αλλά διάγουν έναν σχετικά απλό "βίο". Στόχος τους είναι να αγοράζουν φτηνά βαρέλια αργού πετρελαίου και στη συνέχεια να τα μετατρέπουν σε πράγματα όπως βενζίνη για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, ελπίζοντας να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά. Δείτε παρακάτω τι έχει συμβεί με τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης (το γράφημα αποτυπώνει το spread της τιμής ενός βαρελιού βενζίνης RBOB και ενός βαρελιού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate).

Για να διορθωθεί αυτό, τα διυλιστήρια πρέπει είτε να δουν τις τιμές των προϊόντων τους να ανεβαίνουν είτε να δουν την τιμή του αργού να κατεβαίνει (το προτιμότερο είναι, προφανώς, να συμβούν και τα δύο). Από την πλευρά του προϊόντος, όμως, είναι δύσκολο να βρεθεί ένας καταλύτης που θα ανεβάσει τις τιμές, εκτός και αν καταγραφεί αξιοσημείωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Τα αποθέματα της βενζίνης και τα διυλισμένα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρέχοντας μια δικλείδα ασφαλείας που θα απορροφήσει τις απρόσμενες αυξήσεις των τιμών. 
Συνεπώς, τα διυλιστήρια θα πρέπει να ελπίζουν σε πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου προκειμένου να αποφύγουν τα πιεσμένα περιθώρια.

Και αυτή τη στιγμή είναι η ώρα του αγοραστή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς μεγαθήρια όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μάχονται για μερίδιο στην αγορά. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το Κρεμλίνο πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft είπε πως η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά "ξεφορτώνεται πετρέλαιο στην αγορά". Η πολωνική εταιρεία διύλισης PNK Orlen εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προκειμένου να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές, απειλώντας το παραδοσιακό προπύργιο της Rosneft.

Για να εξισορροπηθεί εκ νέου η αγορά πετρελαίου, οι παραγωγοί θα πρέπει να αισθανθούν πίεση σε τέτοιο βαθμό που θα τους αναγκάσει να μειώσουν την παραγωγή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, που σημαίνει πως δεν έχουν πιεστεί αρκετά. Αναμένατε από τα διυλιστήρια που υπερασπίζονται τα δικά τους κέρδη, να αυξήσουν την πίεση τους προσεχείς μήνες.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου