Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Με δανεικά θα πληρώσουν τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Με δανεικά θα πληρώσουν τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου
Πάντα οι τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι οι πιο δύσκολοι, κυρίως για τα ταμεία με τα μεγαλύτερα ελλείμματα. Έτσι προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους αναμένεται να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 290 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ.   

Στις 26 Οκτωβρίου το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ έλαβαν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου. Τα περισσότερα χρήματα αναμένεται να δοθούν στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα...
, το ΙΚΑ θα λάβει συνολικά 150 εκατ. ευρώ, σε τρεις δόσεις, προκειμένου όπως αναφέρει η απόφαση, να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων του. Ο ΟΑΕΕ θα λάβει 120 εκατ. ευρώ, επίσης σε 3 ισόποσες δόσεις, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ, για τον κλάδο του Ταμείου Νομικών. Ήδη το ΙΚΑ έλαβε τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να λάβει από 50 εκατ. ευρώ στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου. Ο ΟΑΕΕ, που επίσης έλαβε στις 26 Οκτωβρίου τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ, θα λάβει τις επόμενες δύο δόσεις στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ για το έλλειμμα του ΤΑΝ, στις 24Νοεμβρίου.

H τραγική κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται και από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, μετά και τις οριστικές προσαρμογές. Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει σχεδόν αξιοποιήσει το σύνολο της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (95,9% ή 800 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος).

Αυτό εν μέρει εξηγεί την «ένεση» ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ, και δείχνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεν αποκλείεται και επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και τα κεφάλαια του κουμπαρά εξαντλούνται. Συνολικά, έως το τέλος του χρόνου, μπορούν να δοθούν 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη, έχουν δοθεί τα 360 εκατ. ευρώ.
Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και το ΙΚΑ που έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το 85,1% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης ή 2,133 δισ. ευρώ από τα 2,505 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά.

Εκτός κάθε προϋπολογισμού, βγήκε και το 2015 η δαπάνη για το ΕΚΑΣ. Στο εννεάμηνο έχουν δαπανηθεί 633 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εγγραφής 516 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόβλεψη του προϋπολογισμού, προβλέπει δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ, δηλαδή προστέθηκαν στην αρχική εκτίμηση άλλα 404 εκατ. ευρώ και έτσι θα καταστεί δυνατό να καλυφθεί η ετήσια δαπάνη για ΕΚΑΣ χωρίς προβλήματα. Η παραπάνω υπέρβαση οφείλεται στο γεγονός ότι για ένα ακόμη έτος, τα εισοδήματα των συνταξιούχων μειώθηκαν ενώ παρέμειναν σταθερά τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δικαιούχοι.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου