Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει σιγά σιγά για τη χώρα μας η πετρελαϊκή πόρτα του Ιράν


Κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν NIOC, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι προοπτικές συνεργασίας που δημιουργούνται, από τη στιγμή που το Ιράν θα βγεί και πάλι στην πετρελαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα θετικές.

Η βάση υπάρχει, καθώς ο ελληνικός όμιλος διατηρούσε μακροχρόνια εμπορική σχέση με τους Ιρανούς, ενώ φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει με θετικό τρόπο οι συνομιλίες, τόσο για τις ποσότητες αργού που θα μπορούσαν να «αποσπάσουν» τα ΕΛΠΕ όσο και για τους όρους προμήθειας και πληρωμής.

Προοπτικές έχουν...
δημιουργηθεί επίσης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, και για την παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών προς τους Ιρανούς εκ μέρους της θυγατρικής τεχνικής εταιρείας ΑΣΠΡΟΦΟΣ του ελληνικού ομίλου.

Στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι να πετύχει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει μια σταθερή προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού (το οποίο σημειωτέον «ταιριάζει» απολύτως στον τύπο των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ), και που να συνοδεύεται από ένα διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών των ΕΛΠΕ προς τη NIOC. Πρόκειται για ποσά άνω των 500 εκατ. δολαρίων, τα οποία τα ΕΛΠΕ χρωστούν στους Ιρανούς από πριν ισχύσει το εμπάργκο της Δύσης, πριν δηλαδή το 2012.

Θυμίζουμε ότι προ εμπάργκο, τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ αγόραζαν από το Ιράν κατά μέσον όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που κάλυπτε το 1/3 των ελληνικών εισαγωγών


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου