Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ενα πολυδιαφημισμένο ταξίδι στο Καράκας με άγνωστα αποτελέσματα


Είναι ένας από τους τελευταίους «αστικούς μύθους», που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως των ΕΛΠΕ, που ανέλαβαν να την υλοποιήσουν. Ο λόγος αφορά στην εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε εκεί γύρω στις αρχές του καλοκαιριού που μας πέρασε, στο μακρινό Καράκας της Βενεζουέλας.

Ο σκοπός της αποστολής -για όσους τη θυμούνται- ήταν η προμήθεια φθηνού, αργού πετρελαίου. Το αποτέλεσμά της, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, αν και για τους γνώστες του αντικειμένου συνιστούσε μυστήριο πριν καλά καλά απογειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον μακρινό προορισμό της. Κι αυτό γιατί στον ενεργειακό χώρο είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι Κινέζοι, ήδη από την περίοδο 2007 - 2008, παίρνουν από τη Βενεζουέλα τις μεγαλύτερες και τις καλύτερες ποσότητες αργού της χώρας. Συνεπώς, εξαρχής τέθηκε το κρίσιμο ερώτημα:

Τι ακριβώς πάει να πάρει η Ελλάδα από εκεί; Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, απάντηση δεν έχει δοθεί. Σύμφωνα με μια πληροφορία, που....
ωστόσο δεν έχει διασταυρωθεί, η ελληνική πλευρά «κατάφερε» να αποσπάσει από την αντίστοιχη της Βενεζουέλας μια υπόσχεση, σύμφωνα με την οποία το Καράκας θα αναλάβει να προμηθεύσει την Αθήνα με φθηνό αργό.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης δεν έγιναν γνωστές, αν και υπογράφηκε ένα MoU, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως διατυπώθηκε από την πλευρά της Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), που είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας προς τα ΕΛΠΕ. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές παράμετροι, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Οπως, για παράδειγμα, η παράμετρος της γεωγραφικής απόστασης. Ακόμα και αν η τιμή είναι εξαιρετική, η επιβάρυνση λόγω μεταφορικών θα είναι τέτοια που θα την «ισοφαρίζει». Συν τοις άλλοις είναι μάλλον απίθανο, αν ψάξει κανείς στην ευρύτερη περιοχή, να μη βρει αργό στην ποιότητα που μας πουλά η PDVSA (υπό όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω) σε επίσης καλή τιμή. Και μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνεται από τα έξοδα μεταφοράς, αλλά και χωρίς να «ζει» με τον φόβο ότι θα «τραβήξουν» οι Κινέζοι τις ποσότητες και άρα υπάρχει ο κίνδυνος να μη μείνει τίποτα για την Ελλάδα.

Γι’ αυτό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δοθούν στη δημοσιότητα οι ακριβείς όροι της πρότασης από την πλευρά της Βενεζουέλας, το ακριβές αποτέλεσμα της αποστολής των ΕΛΠΕ στο Καράκας και βεβαίως τι μέλλει γενέσθαι με αυτή την ιστορία που τόσο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου