Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων Κάνει το Πρώτο Βήμα για την Άρση της 40ετούς Απαγόρευσης Εξαγωγών Αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Ένα βασικό πρώτο εμπόδιο για την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ ξεπεράστηκε την περασμένη Πέμπτη. Ειδικότερα, η Υποεπιτροπή Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε διά βοής το νομοσχέδιο HR-702, που προβλέπει την ανάκληση της Πράξης Ενεργειακής Πολιτικής και Προστασίας του 1975.

Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα λάβει περαιτέρω έγκριση από την αμερικανικλη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά και από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί σημαίνοντες σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου έχουν εκφράζει την στήριξή τους για τον τερματισμό της απαγόρευσης που ισχύει από την επαύριον του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 και του αραβικού εμπάργκο προς τις αμερικανικές εξαγωγές. Οι ανωτέρω πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομπάμα είναι έτοιμος να εγκρίνει το νομοσχέδιο με το που θα έρθει στο Λευκό Οίκο.

Οι υποστηρικτές του HR-702 τονίζουν ότι....
οι ΗΠΑ σήμερα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και, άρα, δεν έχει πλέον νόημα η απαγόρευση εξαγωγών. Πέραν της ανάκλησης του νόμου που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι "κανείς αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα επιβάλει ή δε θα θέσει σε ισχύ κανέναν περιορισμό στις εξαγωγές αργού πετρελαίου".

Το νομοσχέδιο HR-702 επίσης ορίζει ότι το Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να διεξαγάγει μελέτη σχετικά με το αν τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αποτελούν μία πρόνοια που διατηρεί το νόημά της και αν ναι, σε πιο βαθμό και με ποια σύσταση.

Το American Petroleum Institute (API) υποδέχθηκε ιδιαίτερα θερμά την πρώτη αυτή έγκριση του νομοσχεδίου από την Υποεπιτροπή της Βουλής, ενώ ο αντιπρόεδρός του ΑΡΙ, Louis Finkel, τονίζει ότι ο τερματισμός της απαγόρευσης εξαγωγών "θα ασκήσει καθοδική πίεση στο κόστος των καυσίμων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την ικανότητά μας να ανταγωνιστούμε άλλους παραγωγούς, όπως το Ιράν και τη Ρωσία".

Ο Finkel σημείωσε ότι, από τη στιγμή που το Ιράν αναμένεται να επανέλθει στους εξαγωγές αργού, "το νομοσχέδιο βάζει στο παιχνίδι σε ισότιμη βάση τους αμερικανούς παραγωγούς".
Πλέον, απομένει η έγκριση του HR-702 από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν και η έγκριση θεωρείται πως ουσιαστικά έχει διασφαλιστεί. Αν εγκριθεί και από την ως άνω Επιτροπή, ο δρόμος για την έγκριση από την Ολομέλεια είναι ανοικτός.

Παρόμοιο νομοσχέδιο ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας και τώρα αναμένεται η έγκριση της Ολομέλειας.

Σε περίπτωση έγκρισης και από τη Βουλή και από τη Γερουσία, το εν λόγω νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ θα χρειαστεί την τελική υπογραφή του Προέδρου Ομπάμα για να γίνει και επίσημα ομοσπονδιακός νόμος.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου