Τον παγκόσμιο Ατλα δημόσιου χρέους δημοσιοποίησε η Bank of America, όπου διακρίνονται με διαύγεια οι χώρες που διατρέχουν τα υψηλότερα ρίσκα από οικονομικής πλευράς.
Όπως φαίνεται καθαρά, πρώτη πιο επικίνδυνη χώρα από άποψη εθνικού χρέους είναι η Βενεζουέλα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας στις 5.000 μονάδες βάσης. Στη δεύτερη πιο...
περίοπτη θέση, η Ελλάδα με περίπου 2.300 μ.β.. Ακολουθούν Ουκρανία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Κύπρος που συμπληρώνει την εξάδα με τις χειρότερες επιδόσεις.
Στον αντίποδα, η πιο ασφαλής χώρα από άποψη χρέους είναι η Γερμανία με σχεδόν μηδενικό ποσοστό, η Ελβετία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ήτοι Κίνα, βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση της κατάταξης, κλίνοντας προς τις πιο ασφαλείς.
Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές των CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας), τα οποία ουσιαστικά είναι παράγωγα που αποζημιώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών – περίπτωση που οδηγεί και στη χρεοκοπία του οφειλέτη. .
Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο προϊόν εξασφάλισης, όσο πιο ακριβό είναι τόσο πιο πιθανό είναι ο κίνδυνος από τον οποίο θέλεις να εξασφαλιστείς να είναι πιο πιθανό να συμβεί σύντομα. (παράδειγμα, αν κάποιος καρδιοπαθής θελήσει να κάνει ασφάλεια ζωής, θα την πληρώσει πολύ πιο ακριβά από κάποιον υγιή).
Το χρέος της Βενεζουέλας είναι μακράν το πιο επισφαλές, καθώς στοιχίζει όσο τα χρέη της Ελλάδας και της Ουκρανίας μαζί.
Ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Οι δυο χώρες, που «χτυπήθηκαν» σκληρά από την παγκόσμια κρίση, έχου σημειώσει τεράστια πρόοδο και δεν ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου». Εχουν μάλιστα χαμηλότερα CDS από Ιταλία και Πορτογαλία.
Χ.Ρ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου