Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Πονοκέφαλος για τη Νορβηγία η χαμηλή τιμή του πετρελαίου .


Η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αποτελεί πρόβλημα ακόμα και για την ακμαία οικονομία της Νορβηγίας, η οποία παράγει μεγάλες ποσότητες και διαθέτει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως για τα έσοδα από την πώλησή του.

Πλέον, η ανεργία αυξήθηκε από 3,7% το 2010 σε 4,3% τον φετινό Μάιο, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο των τελευταίων 11 ετών. Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου που ακολούθησε, εκτιμάται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τους ανέργους.

Το πετρέλαιο χάνει αξία την ώρα που οι ...
επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία οδεύουν προς το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2000. Για να αντιμετωπίσουν την μεταβολή αυτή, εταιρείες όπως η Statoil άρχισαν να περιορίζουν τις δαπάνες τους τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν αρχίσει η κάθετη πτώση του Brent.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η χώρα θα πρέπει πλέον να αξιοποιήσει το ταμείο των 875 δις. δολαρίων που διαθέτει, ώστε να βρει άμεσες λύσεις, αν θέλει να μην διακόψει τις δαπάνες της σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική. Το ταμείο αυτό, όμως, υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για το όφελος των μελλοντικών γενεών και αποσκοπεί σε καθαρά αναπτυξιακές δραστηριότητες και όχι σε “μπαλώματα”.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου