Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Αξίας 3,7 δισ. η ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ευρώπη


Η πιο αποτελεσματική ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αξίζει μέχρι και 3,7 δισεκατομμύρια για την ευρωπαϊκή αγορά, μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θεωρούνται σήμερα ως μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων στον κόσμο, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ τρία και πέντε τοις εκατό ετησίως.
«Η έρευνα αυτή έχει μεγάλη σημασία για την ....
αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων της διαθεσιμότητας και ασφάλειας υλικών, καθώς και τη μείωση της εξάρτησης από αχρησιμοποίητα, μη ανανεώσιμα υλικά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Λέννι Κο, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Η έρευνα παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολλαπλά κέντρα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών, όπου θα αξιολογούνται τα δυνητικά έσοδα από την ανάκτηση πολύτιμων υλικών, όπως ο χρυσός και η πλατίνα, σε 14 ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των οθονών, των smartphones, των σκληρών δίσκων και των τάμπλετ.
Η μελέτη καταλήγει ότι η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αξίζει 2,15 δισεκατομμύρια σε πιθανά έσοδα για την ευρωπαϊκή αγορά το 2014, ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει στα 3,67 δισ. έως το 2020. Εκτός από την παροχή μιας σημαντικής πηγής εσόδων, η πιο αποτελεσματική ανάκτηση των υλικών θα συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της εξάρτησης των κατασκευαστών από μη μεταποιημένους πόρους.
Με την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών ειδών και την εκτιμώμενη αύξηση της ποσότητας αποβλήτων, η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών και κέντρων ανακύκλωσης, προκειμένου να ανακτάται περισσότερο υλικό από τον εξοπλισμό που απορρίπτεται


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου