Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αποκρατικοποιήσεις στην Ενέργεια: Πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2016 - Αποφάσεις για το 35% των ΕΛΠΕ ως το Νοέμβριο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Οριστικοποίηση του μοντέλου πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ μέχρι το Νοέμβριο και «πιθανή πώληση» του 17% της ΔΕΗ εντός του 2016, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το παράρτημα του νέου προγράμματος για τις εκκρεμότητες και τα χρονοδιαγράμματα πώλησης ή αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (Asset Development Plan).

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει από τις 30 Ιουλίου το εν λόγω σχέδιο και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όλο το σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να προχωρήσουν οι τρέχοντες και οι νέοι διαγωνισμοί και να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές σε όσους έχουν κατοχυρωθεί προτιμητέοι επενδυτές.

Το κείμενο περιλαμβάνει το σχέδιο και..
. το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης 21 περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, τα περισσότερα από τα οποία θα περάσουν στο νέο Ταμείο που συμφωνήθηκε προ ημερών με τους εταίρους, καθώς και της ακίνητης περιουσίας.

Το συγκεκριμένο παράρτημα αφορά στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως και το δεύτερο παράρτημα το οποίο αφορά τις ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον εγκεκριμένο  τόσο από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών, αλλά και τη Βουλή.

ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ αναφέρεται ως ενδεχόμενη η πώληση του 17% εντός του 2016 και αποφάσεις για την ευρύτερη στρατηγική έως τα τέλη του ίδιου έτους.

Για τα ΕΛΠΕ προβλέπεται εντός του ερχόμενου Νοέμβριου διαβούλευση και απόφαση επί των εισηγήσεων των συμβούλων για την διάθεση του 35% είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε με διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Επίσης, προβλέπεται νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ με επανεξέταση των εναλλακτικών επιλογών, χωρίς, όμως, συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Όπως αναφέρεται, πρέπει να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα, θα εκτιμηθούν οι εναλλακτικές επιλογές και θα ξεκινήσει νέα διαδικασία

Για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται η διαβούλευση με την Κομισιόν και την Socar για την διευθέτηση της υπόθεσης. Στο κείμενο αναφέρεται πως οι Αζέροι μπορούν να μεταβιβάσουν το υπόλοιπο 17% είτε στο Ελληνικό Δημόσιο είτε σε τρίτο επενδυτή. Εκκρεμεί, όμως, η απάντησή τους, όπως και η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου