Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι τράπεζες για μία εβδομάδα και capital controls

Κλειστές οι τράπεζες για μία εβδομάδα και capital controls
Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το όριο των ημερήσιων αναλήψεων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα ανώτατο ποσό της τάξης των 150 ευρώ. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM περί τα 60 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, δηλαδή μέχρι τις 6 Ιουλίου και αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη. 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της..
κατάστασης και της αναταραχής που θα προκληθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, κατοίκων αλλά και τουριστών, είναι το γεγονός ότι για διάστημα μίας μέρας, δηλαδή αύριο Δευτέρα, δεν θα λειτουργεί τίποτα, ούτε τα ΑΤΜ, αφού απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για τα capital controls.

Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 Τι θα συμβεί με τα ATM's

Κατά πάσα πιθανότητα, τη Δευτέρα τα ATM's δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.

Στα όρια των capital controls μπαίνουν και οι επιταγές.

Κλειστό και το Χρηματιστήριο

Εντωμεταξύ, κλειστό θα παραμένει και το Χρηματιστήριο όλη την εβδομάδα, όπως και οι τράπεζες ενώ οι συναλλαγές της Πέμπτης – Παρασκευής εκτιμάται ότι θα εκκαθαριστούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες.

Εξερχόμενος ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι "το Συμβούλιο συνεδρίασε, θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό και αυτό θα αποφασίσει". Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: "Είχαμε πολύ καλή συνεργασία, ταύτιση απόψεων και πλήρη σύμπνοια. Θα ενημερωθείτε για τις αποφάσεις μετά το υπουργικό." 

Να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος, η πρόεδρος της Εθνικής και πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Λούκα Κατσέλη μαζί με τον γραμματέα της Ένωσης κ. Χ. Γκόρτζο και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής.

Παρών ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Άνθιμος Θωμόπουλος.

Τι σημαίνει η επιβολή capital controls – Πώς θα επηρεάσει οικονομία και καθημερινότητα

Ριζικές αλλαγές και μεγάλους περιορισμούς στη συναλλακτική δραστηριότητα θα φέρει η επιβολή των capital controls. 

Η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των τραπεζών ελήφθη, προκειμένου να προσαρμοστούν τα συστήματα. Οι ιδιώτες θα μπορούν να σηκώνουν μέσω των ΑΤΜs ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα καθοριστεί. Υπάρχουν σενάρια ότι το όριο μπορεί να είναι μεταξύ 150 και 200 ευρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει βαθμιαία αύξησή του.

Οι πιστωτικές κάρτες πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες, καθώς αν οι τράπεζες είναι κλειστές δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα και οι επιχειρηματίες δεν θα δέχονται πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν θα γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Επιπλέον οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα όρια των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν το ρίσκο.

Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και για τις χρεωστικές κάρτες, κατά τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα, και η χρήση τους ευθυγραμμιστεί με τα νέα όρια ημερήσιων συναλλαγών.

 FT: Τα capital controls μπορεί να διαρκέσουν για πολλές μέρες

Αξιωματούχοι μιλώντας στους Financial Times επισήμαναν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστές για αρκετές ημέρες, και θα συνοδεύεται από capital controls όσον αφορά στις συναλλαγές των ATM αλλά και στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, δεν θα εξαργυρώνονται επιταγές και θα κλειδώσουν οι προθεσμιακές καταθέσεις. Κλειστό θα παραμείνει και το χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, τα σημερινά γεγονότα αποτελούν αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε δημοψήφισμα για το αν πρέπει να γίνουν δεκτές ή όχι οι προτάσεις των πιστωτών της χώρας, προκαλώντας μια ρήξη με τους εταίρους της Αθήνας και σπρώχνοντας τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου