Η "γκρίζα μονταζιέρα" επαγγελματικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας απ' τη Greenpeace "γράφει υπερωρίες" τις τελευταίες μέρες: μετά το δελτίο τύπου που σχολιάσαμε προχθές ως "κίτρινη" και βρώμικη προπαγάνδα, στη σελίδα τους στο Facebook εμφάνισαν και μια υποτιθέμενη "προσομοίωση με τη χρήση του μοντέλου αξιολόγησης μεταφοράς αέριων ρύπων EMEP MSC-W με βάση τα επίσημα στοιχεία για τους ρύπους, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Πτολεμαΐδας 5", όπου η νέα λιγνιτική μονάδα εμφανίζεται μόνη της σε μια κατά τα λοιπά "πεντακάθαρη" Ευρώπη να ρυπαίνει όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική μέχρι και την Αλγερία!
Ακόμα και η υπερβολή έχει ένα όριο, το οποίο έχει ξεπεράσει προ πολλού η "γκρίζα μονταζιέρα": αν επιθυμεί τόσο πολύ μια "καθαρή" από βιομηχανική ρύπανση Ευρώπη, ας ρίξει μια ματιά στον πιο πάνω χάρτη που της αφιερώνουμε, που δείχνει ...
τις μετρήσεις της ραδιοακτινοβολίας από περίπου 5000 σταθμούς εγκατεστημένους σε 37 Ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία τα δίνει επίσημος ιστότοπος της ΕΕ (EUropean Radiological Data Exchange Platform) και η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει την κατάσταση στο 24ωρο που λήγει στις 19:30 της Πρωτομαγιάς. Ας μας δώσει λοιπόν η μονταζιέρα το βιντεάκι διασποράς της ραδιοακτινοβολίας απ' τη βιομηχανική δραστηριότητα της Βόρειας & Κεντρικής Ευρώπης. Κι ας μας εξηγήσει για ποιο λόγο η Κεντρική Ευρώπη έχει σκεπαστεί πλήρως από ένα πάρα πολύ πυκνό δίκτυο σταθμών μέτρησης.
Φεύγουμε απ' τη ραδιοακτινοβολία και πάμε στα σωματίδια ΡΜ10. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το 2012, (ετήσιες οριακές τιμές για την προστασία της δημόσιας υγείας), η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικών εκπομπών με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της δεκαετίας του 1950-60-70 και προφανώς δεν πρόκειται ν' αποκτήσει επειδή θα αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED)!
Για τα ΡΜ2,5 ο ΕΟΠ δεν δίνει στοιχεία για το 2012, παρά μόνο για την περιοχή της Αττικής. Δίνει όμως στοιχεία για το 2010 (ετήσιες τιμές), που ήταν σε λειτουργία και οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικών εκπομπών και προφανώς δεν πρόκειται ν' αποκτήσει επειδή θα αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED)!
Φεύγουμε απ' τα ΡΜ10 και πάμε στο SO2. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2012, (ωριαίες οριακές τιμές για την προστασία της δημόσιας υγείας), η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικών εκπομπών και προφανώς δεν πρόκειται ν' αποκτήσει επειδή θα αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα είναι εξοπλισμένη με σύστημα αποθείωσης των καυσαερίων, ενώ οι παλιές μονάδες δεν είχαν!
Φεύγουμε απ' το SO2 και πάμε στο ΝΟ2. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2012 (ωριαίες οριακές τιμές για την προστασία της δημόσιας υγείας) η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικών εκπομπών και προφανώς δεν πρόκειται ν' αποκτήσει επειδή θα αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED)!
Μένουμε στο ΝΟ2, για να δούμε τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2012 με τις ετήσιες οριακές τιμές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπερβολικών εκπομπών στην Αττική: έχει μήπως λιγνιτικά εργοστάσια η Αττική και δεν το ξέρουμε; Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ήδη υφιστάμενες το 2012 παλιές μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και θα αποκτήσει η χώρα πρόβλημα επειδή θα τις αντικαταστήσει με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED); Μήπως θα μας προτείνει η "γκρίζα μονταζιέρα" να καταργήσουμε την Αττική απ' τη χώρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας των υπολοίπων κατοίκων; Μήπως θα μας προτείνει να καταργήσουμε τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο, μια που αυτά είναι η κύρια πηγή των οξειδίων του αζώτου; Ας βγει να το πει, αφού τόσο κόπτεται "για την προστασία της υγείας 11 εκατ. πολιτών". Και βλέπετε στο χάρτη πόσες περιοχές της Ευρώπης είναι "στο κόκκινο", ακόμα και "στο βιολετί": θα μας δώσει η μονταζιέρα τα στοιχεία διασποράς ρύπων απ' τις πηγές που προκαλούν τέτοια σοβαρή ρύπανση;
Οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα έχει ασφαλώς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία του πληθυσμού και γι' αυτό έχουν θεσπιστεί όρια εκπομπών, τα οποία αναθεωρούνται κατά διαστήματα. Καμιά περιοχή της Ευρώπης δεν έχει σήμερα πρόβλημα αιθαλομίχλης (smog) από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κάρβουνο, όπως είχε πχ η Ανατολική Γερμανία μέχρι και τη δεκαετία του 1970, όπως έχει σήμερα το Πεκίνο και πολλές πόλεις της Κίνας. Είναι παγκοσμίως πρωτάκουστο να είναι πρόβλημα η αντικατάσταση ενός παλιού εργοστασίου με νέο, πολύ πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, τη στιγμή που οι συνθήκες στην περιοχή εγκατάστασης θα βελτιωθούν πάρα πολύ. Ενώ λοιπόν, όπως φαίνεται απ' τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η ρύπανση απ' τη λιγνιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα βρίσκεται μέσα στα όρια που προβλέπονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, έρχεται η Greenpeace και λέει ότι η νέα μονάδα, που θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους απ' τις παλιές που αντικαθιστά, "θα επιβαρύνει αναίτια τη δημόσια υγεία 11 εκατ. πολιτών". Αν αυτό δεν λέγεται ενσυνείδητη προσπάθεια διασποράς αναίτιας ανησυχίας στον πληθυσμό της χώρας, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να λέγεται.
Όταν σας δείχνουν κάτι με το δάκτυλο, μην κοιτάτε μόνο εκεί που δείχνει το δάκτυλο, κοιτάξτε και σε ποιον ανήκει το χέρι και προβληματιστείτε για την "προθυμία" του να σας ενημερώσει. Αν κάποιοι επιθυμούν την αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας για να έχει "καθαρό αέρα" και απλά να δέχεται τη διασπορά των ρύπων της πολύ βιομηχανικής Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, ας βγουν να το πουν. Αν κάποιοι επιθυμούν την αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας για να μεταναστεύσουν και οι τελευταίοι νέοι της χώρας και ν' αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, διαθέσιμο για τη Γερμανική βιομηχανία, ας βγουν να το πουν. Κι αν κάποιοι επιθυμούν να μην αξιοποιήσουμε τον εγχώριο λιγνίτη, όπως με μεγάλη επιτυχία κάναμε απ' το 1950 μέχρι το 2005, προκειμένου να μη μείνουν απούλητα τα Γερμανικά Φ/Β πάνελ που δεν βρίσκουν πια πελατεία, ας βγουν να το πουν έντιμα κι όχι με "γκρίζες μονταζιέρες" και ψευδολογίες, όχι με προσχηματικές πιέσεις στη διαπραγμάτευση για τη δανειοδότηση της χρεοκοπημένης χώρας.
Κλείνοντας, παραθέτουμε ξανά, όπως προχθές, το απόσπασμα με το οποίο τελειώνει το πρόσφατο άρθρο του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη στο Περιοδικό Crash :
"Η Ελλάδα τούτη τη δύσκολη ώρα, μια από τις δυσκολότερες στην ιστορία της, αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση: να μετατρέψει την κρίση και την τραγωδία σε ευκαιρία και δυνατότητα.
Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα αν απομονώσουμε την «πέμπτη φάλαγγα» που ήταν πάντα η κατάρα αυτού του τόπου. Την «πέμπτη φάλαγγα» των ξένων κατεστημένων κέντρων, των ολιγαρχών, των κυρίαρχων μίντια και της εγχώριας πολιτικής υπαλληλίας τους. Μπορούμε να πετύχουμε, αν επιδείξουμε ως λαός ενότητα, αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για μεγάλες κινητοποιήσεις, αντοχή και δύναμη σε προσωρινές αντιξοότητες, σκεπτόμενοι το προοδευτικό ανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε για τις γενιές που έρχονται."
Και "όποιος έχει τη μύγα", ας ρωτήσει το Λαφαζάνη ποιούς εννοεί ...
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου