Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δεν καταγράφονται τα εργατικά ατυχήματα - Θέμα πολιτικής απόφασης


Το εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ έφερε και πάλι στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το koutipandoras.gr μίλησε με τον Γιάννη Αδαμάκη τεχνικό ασφάλειας και εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στην συμβουλευτική επιτροπή για θέματα υγείας και ασφάλειας στην ΕΕ.
Όπως μας είπε, από το 2012 και μετά δεν ...
κάνει κανένας στατιστική παρακολούθηση των εργατικών ατυχημάτων. Αυτό έχει να κάνει με την μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας της Eurostat από την Ελλάδα. Από την οδηγία αυτή προβλέπεται ότι πρέπει να γίνεται με έναν ειδικό τρόπο η παρακολούθηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Πράγμα με το οποίο η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα.
«Αυτό είναι θέμα πολιτική απόφασης μας» τόνισε. Πρέπει δηλαδή να ληφθεί μια πολιτική απόφαση ως προς το ποιός θα έχει την υποχρέωση να συλλέγει αυτά τα στατιστικά στοιχεία.
Μέχρι το 2012 τα συνέλλεγε το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΙΚΑ.
Ο κ Αδαμάκης μας τόνισε επίσης πως: «Πιστεύω όμως ότι η στατιστική παρακολούθηση είναι σημαντική αλλά το θέμα των συνθηκών δουλειάς έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική βούληση όχι μόνο του κράτους αλλά και των εργοδοτών.
Με την οικονομική κρίση όλα αυτά τα έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα. Τα πρώτα χρήματα που κόβουν είναι αυτά που δίνονταν για την καλυτέρευση των συνθηκών και βέβαια έχει να κάνει και με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Αν ένας εργαζόμενος δουλεύει 8 και 10 και 12 ώρες σε επικίνδυνες συνθήκες αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση των ατυχημάτων.
Αλλιώς αντιδρά ο εργαζόμενος όταν δουλεύει 8 ώρες και μπορεί να ξεκουράζεται.
Ο άλλος παράγων έχει να κάνει με ψυχοκοινωνικούς λόγους.
Αν υπάρχει η συνεχής απειλή της απόλυσης και η αβεβαιότητα της εργασίας, τα οικονομικά προβλήματα συντελούν στην κατάληξη σε ένα εργατικό ατύχημα.»
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον ούτε πολλές σχετικές καταγγελίες προς την ΓΣΕΕ και το ΣΕΠΕ γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται.
Όταν υπάρχουν καταγγελίες η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας που το ίδρυσαν οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να διερευνήσει σχετικά, αλλά δυστυχώς οι εργαζόμενοι είναι διστακτικοί.
«Σε περιόδους κρίσεις πάντα τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται. Σαν αριθμός μπορεί να μειώνονται. Δηλαδή ενώ μπορεί να είχαν καταγραφεί 15000 το 2012. Στο ΙΚΑ είχαν δηλωθεί 18000, αλλά σαν αριθμός δεν λέει τίποτα. Φέτος μπορεί να έχουν γίνει 12000. Έχει μειωθεί όμως κατά πολύ το εργατικό δυναμικό.»
Στην Ελλάδα παρακολουθούνται σαν αριθμοί και όχι σαν συντελεστές που προβλέπει η στατιστική.
Υπάρχουν οι συντελεστές βαρύτητας και συχνότητας.
Με 2 εκατομμύρια ανέργους σίγουρα σαν αριθμός τα εργατικά ατυχήματα θα έχουν μειωθεί αλλά σαν συντελεστής…
«Εμείς τα παρακολουθούμε με βάση εργατοώρες. Αν 1000 εργαζόμενοι δουλεύουν 10 και 12 ώρες λογικό είναι οι 1000 εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν 8ωρα για 1200 εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα τρικ που κάνουν όσοι θέλουν να παραποιήσουν τα σχετικά στοιχεία.
Παρά τις προσπάθειες ορισμένων να απαξιώσουν τον ρόλο των συνδικαλιστών κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει» επεσήμανε το στέλεχος της ΓΣΕΕ.
Τέλος σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ Αδαμάκης η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για θέματα Υγείας και Ασφάλειας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για διαβούλευση με το αρμόδιο υπουργείο και τους εργοδότες.
Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μητρώο εργολάβων

(φωτο αρχείο eurokinisi)

ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου