Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η Γερμανική Ευρώπη γδέρνει συστηματικά τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά για να δουλεύει η βιομηχανία της.


Η πλήρως αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται πεντακάθαρα στο διάγραμμα που έδωσε στις 27/5 στη δημοσιότητα η Eurostat, για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Συνεχής και ξεκάθαρη η ανοδική τάση των τιμών τα τελευταία χρόνια, βυθίζει όλο και περισσότερο τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. 

Πού οφείλεται η συνεχής άνοδος των τιμών; Μα φυσικά στη...
διαρκή αύξηση της συμμετοχής αιολικών & Φ/Β, προσέξτε, όχι μόνο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά καταρχήν στην εγκατεστημένη ισχύ, καθόσον επιδοτείται και η εγκατάσταση, όχι μόνο η παραγωγή. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα (πυρηνικά, κάρβουνο, φυσικό αέριο), τα συστήματα που στηρίζονται στις καιρικές συνθήκες δεν αρκεί να εγκαθίστανται για να παράγουν, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τα υδροηλεκτρικά, αν κάποια χρονιά δεν βρέξει πολύ ή δεν χιονίσει στα βουνά, δεν παράγουν ικανή ποσότητα ηλεκτρισμού. Εξυπηρετούν ωστόσο και άλλους σκοπούς, αντιπλημμυρικούς, αρδευτικούς, υδρευτικούς, τουριστικούς, αλιεία, είναι έργα πολλαπλής χρησιμότητας. Τα αιολικά & Φ/Β δεν χρησιμεύουν σε κάτι άλλο, απλά φουσκώνουν τους λογαριασμούς. Και κάποιες πολύ συγκεκριμένες τσέπες, βεβαίως-βεβαίως.

Η αύξηση των τιμών για τα νοικοκυριά συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη έχουν κατρακυλήσει ...
σε χαμηλά επίπεδα και πολλά συμβατικά εργοστάσια είτε έχουν κλείσει (φυσικού αερίου) είτε απειλούνται με κλείσιμο, καθώς δεν είναι ανταγωνιστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, χάρη στο Γερμανικό νόμο EEG, που έσπευσαν πολλοί ν' αντιγράψουν, μαζί και η Ελλάδα, η όποια ποσότητα ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ έχει προτεραιότητα απορρόφησης κι "εγγυημένη" τιμή αποζημίωσης. Οι "εγγυημένες" τιμές για τις ΑΠΕ είναι πολλαπλάσιες των Χονδρικών Τιμών και κατά πολύ μεγαλύτερες των τιμών Λιανικής, φουσκώνοντας τον τελικό λογαριασμό. Οι ιδεοληψίες περί "ανταγωνισμού" κι "ελεύθερης αγοράς" έχουν πάει περίπατο, προκειμένου να κατευθυνθεί η αγορά στην εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών & Φ/Β. Οι "εγγυημένες" τιμές των ΑΠΕ ορίστηκαν απ' την αρχή σε πολύ υψηλά επίπεδα, "για να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις". Επενδύσεις που είναι κυρίως σε αγορά εξοπλισμού, με ελάχιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ποιος είπαμε παράγει στην ΕΕ τέτοια συστήματα; Μα φυσικά, κυρίως η Γερμανική βιομηχανία, ενώ Δανοί, Ισπανοί & Βρετανοί συμπληρώνουν την εικόνα. Και μόλις πήγαν οι Κινέζοι να μπουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, αμέσως αυτή έκλεισε με προστατευτικούς δασμούς, προς δόξα του ελεύθερου εμπορίου.


Ποιοί πληρώνουν τα πιο ακριβά τιμολόγια; Μαζί με τους φόρους μακράν πρώτοι οι "πιο πράσινοι από ποτέ" Δανοί και Γερμανοί. Χωρίς τους φόρους, Ιρλανδία & Βρετανία είναι πιο ακριβές ακόμα κι απ' την πετρελαϊκή Κύπρο. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, πάντα σύμφωνα με τη Eurostat, οι χαμηλότερες τιμές είναι στη Φινλανδία, τη Λετονία και το ...Λουξεμβούργο!, ενώ οι πιο ακριβές στη Γερμανία, Κύπρο-Πορτογαλία & Ισπανία (οι τιμές που δίνει η Eurostat είναι για νοικοκυριό που καταναλώνει 2.500-5.000kWh/έτος). Οι πιο ακριβές στη Γερμανία, τη χώρα με τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής!

Στην Ελλάδα οι "εγγυημένες" τιμές για ΑΠΕ, που πληρώνουν υποχρεωτικά οι οικιακοί καταναλωτές, είναι μεσοσταθμικά μεγαλύτερες περίπου κατά 50% από τις τιμές που πληρώνουν στη ΔΕΗ ανά kWh! Παρά την πλήρη αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής εδώ και 15 χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πιο χαμηλά τιμολόγια απ' το μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης. Αλλού είναι πιο αποτυχημένοι κι από εμάς!

Είναι προφανές πως όσο μεγαλώνει το μερίδιο της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στη συνολική ισχύ της χώρας τόσο περισσότερο θα "φουσκώνουν" οι λογαριασμοί ρεύματος και οι τσέπες όσων πουλάνε τον εξοπλισμό. Κυρίως Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Στην Ελλάδα κάποιοι βλέπουν τις διαφορές ανάμεσα στις τιμές χονδρικής σε Ελλάδα και Γερμανία και προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίει η "έλλειψη ανταγωνισμού", η Γερμανία "έχει ανταγωνισμό", ενώ η Ελλάδα όχι και γι' αυτό πρέπει να σαλαμοποιηθεί η ΔΕΗ, να ιδιωτικοποιηθεί η "μικρή ΔΕΗ", να πάρουν κάποιοι σε τιμές "κοψοχρονιά" έτοιμα ορυχεία και ΑΗΣ χωρίς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Τι έχουν λοιπόν να μας πουν για το πού έχει οδηγήσει ο πολύς "ανταγωνισμός" τις τιμές για τα νοικοκυριά στη Γερμανία; Ή στη Βρετανία;


Σ' αυτό το ιστολόγιο η μόλις 4η ανάρτηση, στις 26/12/2013, έθιγε το θέμα των "εγγυημένων" τιμών των ΑΠΕ, με τις οποίες η ΡΑΕ οδηγούσε τα τιμολόγια στα ύψη και τους καταναλωτές στην ενεργειακή φτώχεια και την απόγνωση, μέσα σε περιβάλλον χρεοκοπίας και μνημονίων, μέσα σε περιβάλλον εκτόξευσης των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού. Ο σκοπός της ΡΑΕ; "Οι μηχανισμοί στήριξης των Α.Π.Ε. να οδηγούν σε εύλογες αποδόσεις". Μάγκες με τα λεφτά των άλλων, η μοναδική "εγγυημένη" επένδυση σ' ολόκληρη την οικονομία είναι τα αιολικά & τα Φ/Β. Μια χαλυβουργία, ένα χυτήριο, ένα μαρμαράδικο, ακόμα κι ένα σουβλατζίδικο δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να έχουν την εγγύηση του κράτους για την απόδοση της επένδυσης, κάτι τέτοιο θα το αποκήρυτταν όλοι μετά βδελυγμίας ως τουλάχιστον "κρατικίστικο" και "κομμουνιστικό". Αλλά το έκαναν για τα αιολικά & τα Φ/Β. Εκτοξεύοντας το κόστος του ηλεκτρισμού και διαλύοντας την οικονομία.


Ακόμα χειρότερα, με τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050", που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ την άνοιξη του 2012, τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, με όλα τα σενάρια και εν μέσω χρεοκοπίας, θα ακριβαίνουν συνεχώς μέχρι το 2030, όπως φαίνεται στα διαγράμματα της αποτυχημένης πολιτικής! Μετά το 2030 κάτι μαγικό πρέπει να συμβαίνει, δημιουργείται σημείο καμπής και η κλίση αντιστρέφεται απότομα. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στο κάτω διάγραμμα, που δείχνει το μέσο-μακροπρόθεσμο κόστος δικτύων: όλες οι καμπύλες τραβάνε την ανηφόρα μέχρι το 2042! Ποιος είπαμε θα πληρώσει τη διασύνδεση της Κρήτης; Αυτής που μέχρι και τα χρόνια της διοίκησης Αθανασόπουλου η ΔΕΗ δεν ήθελε να την ακούσει ως ασύμφορη και είχε αποφασίσει εργοστάσια φυσικού αερίου στην Κορακιά; "Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα την αναμενόμενη ανοδική τάση, που θα παρατηρηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει παρουσιαστεί και τεκμηριωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είναι η αιτιολόγηση της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για τα διαγράμματα αυτά.

Την ίδια στιγμή που τα τιμολόγια στην Ελλάδα και την Ευρώπη διαρκώς τραβούν την ανηφόρα για να στηρίξουν τη Γερμανική παραγωγή, στις ΗΠΑ τα νοικοκυριά πληρώνουν τιμολόγια ...Βουλγαρίας, που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (αλλά όχι και τα φθηνότερα σε όρους αγοραστικής δύναμης). Ποιος είπαμε κάνει την οικονομία μη ανταγωνιστική; Οι μισθοί και οι συντάξεις; Σύμφωνα με τον Κ. Στεριώτη της ΔΕΗ, τα στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν πως στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία πάνω από 520% αυξήθηκαν οι επιβαρύνσεις "υπέρ τρίτων" που μπαίνουν στους λογαριασμούς για μεσαίες καταναλώσεις οικιακών καταναλωτών!!! Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου