Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αργός θάνατος για το ντιλ "Socar-ΔΕΣΦΑ", παραμένει στα συρτάρια της Κομισιόν παγωμένη η υπόθεση


Παγωμένη στα συρτάρια της Κομισιόν συνεχίζει να βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του “Εnergypress” η υπόθεση Socar-ΔΕΣΦΑ, χωρίς να έχει αλλάξει στην ουσία τίποτα από τις 21 Ιανουαρίου, οπότε και σταμάτησε η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ως προς το αν η εξαγορά είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα ως τον Ιούνιο, αφού εάν ως τότε δεν έχει βρεθεί λύση οι Αζέροι αποδεσμεύονται οριστικά από το ντιλ, το πολύμηνο πάγωμα δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το αν η ίδια η Socar συνεχίζει πράγματι να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ -όπως με κάθε ευκαιρία υποστηρίζει- ή αν ψάχνει ένα εύσχημο τρόπο να απεμπαλκεί από αυτήν.

Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές,....
η Γ. Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει ζητήσει από τους Αζέρους να εκχωρήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία, προκειμένου να πέσει κάτω από το 51% το μερίδιο της Socar. Η τελευταία που αρχικά ήταν αρνητική απέναντι σε μια τέοια εξέλιξη, φαίνεται πως την συζητά, ωστόσο από τον Ιανουάριο οπότε και πάγωσε η έρευνα στις Βρυξέλλες, δεν έχει ακόμη απαντήσει αν βρήκε ή όχι αγοραστή.

Παλαιότερες πληροφορίες εμφάνιζαν ως πιθανούς ενδιαφερόμενους τη βελγική Fluxys, μία ισπανική, μία γερμανική και μία βουλγάρικη εταιρεία. Επειδή ωστόσο έκτοτε ο δείκτης πολιτικής αβεβαιότητας ως προς την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει αύξηθεί κατακόρυφα, δεν αποκλείεται τόσο η Socar όσο και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές του 17% να έκαναν πίσω.

Το σίγουρο είναι ότι όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές στο “Energypress”, η αιτία που η έρευνα για πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού διεκόπη στις 21/1/2015 σχετίζεται με το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μέρη (Socar, ΔΕΣΦΑ), δεν προσκόμισαν στην Επιτροπή κάποια σημαντικά στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί. Δεν αποκλείεται πάλι το πάγωμα να προήλθε κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Socar, πιθανώς εν αναμονή εξεύρεσης του αγοραστή για το 17%.

Οπως και να έχει το πράγμα, κοινοτικές πηγές, δηλώνουν ότι η μπάλα δεν βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. “Μόλις τα στοιχεία αυτά μας δοθούν, το ρολόι για την έναρξη και ολοκλήρωση της έρευνας, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία”, λένε χαρακτηριστικά.

Οσο για τον υπουργό Π. Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, θυμίζουμε ότι έχει πολλές φορές δηλώσει πως θα καθορίσει τις τελικές του κινήσεις για το θέμα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τους βολεύει

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη ανάγνωση. Οτι το διαφαινόμενο ναυάγιο της εξαγοράς βολεύει τους πάντες : Την κυβέρνηση που πάντα ήθελε τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την αυτόνομη κάθοδο μιας τρίτης χώρας στα εσωτερικά ενεργειακά της ΕΕ, και τέλος τους ίδιους τους Αζέρους που ήδη πριν τις ελληνικές εκλογές έψαχναν έναν αναίμακτο τρόπο για να απεγκλωβιστούν από το ντίλ. Διότι έχουν "κουραστεί" τόσο με την άκρως εχθρική στάση των Βρυξελλών απέναντι στην εξαγορά και έτσι την είσοδό τους στα ευρωπαικά δίκτυα, όσο και με την εχθρική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και επειδή ουδείς μπορεί πλέον να υποστηρίξει με βεβαιότητα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτό που εξ αρχής ενδιέφερε και ενδιαφέρει τους Αζέρους (όπως και Ρώσους, Κινέζους), είναι μια Ελλάδα εντός του ευρώ, και όχι έξω από αυτό.

Με λίγα λόγια, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κάνουν ότι μπορούν με τη στάση τους για να “βοηθήσουν” τους Αζέρους να απεγκλωβιστούν από την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, χωρίς να το χρεωθούν οι ίδιοι.

Προσθέστε στο γεωοπολιτικό στοιχείο, και το αμιγώς οικονομικό, δηλαδή ότι η οικονομία του Αζερμπαιτζάν δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της σοβαρής επιβράδυνσης των τιμών του πετρελαίου, και η εικόνα αρχίζει να γίνεται πλήρης.

Η απόφαση που έλαβε στις 21 Φεβρουαρίου η τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν για υποτίμηση κατά 33,5% του "μάνατ", του εθνικού νομίσματος της χώρας, έφερε τεράστια αναστάτωση, με τους καταθέτες να χάνουν μέσα σε μία νύχτα το ένα τρίτο των αποταμιεύσεών τους.

Είχει προηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου η υποβάθμιση από την "Standard & Poor’s" των πιστωτικών προοπτικών του Αζερμπαϊτζάν για να ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου η υποβάθμιση και της Socar. 

Σημειωτέον ότι το 95% των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% των κρατικών εσόδων.

Εν ολίγοις το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους πετρελαιοπαραγωγούς εκείνους που στηρίζουν την οικονομία τους αποκλειστικά στα πετρελαϊκά κέρδη και δεν έχουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές οικονομίες σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντέχουν τους κραδασμούς από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου