Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η πτώση του πετρελαίου κλυδωνίζει τους oil giants


Νέος γύρος μαζικών απολύσεων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχει οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον χώρο. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg το οποίο προχώρησε σε καταγραφή ανά κατηγορία δραστηριότητας, οι συνολικές απολύσεις ....
στον κλάδο τους τελευταίους μήνες έφτασαν τις 100.000. 

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση μαζικών απολύσεων το τελευταίο διάστημα είναι αυτή της Schlumberger, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής τεχνικών υπηρεσιών στον κόσμο. Η εταιρεία ανακοίνωσε 11.000 νέες απολύσεις. Είχαν προηγηθεί 9.000 απολύσεις τους προηγούμενους μήνες από την εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών εξόρυξης, δραστηριοποιείται δηλαδή στον κλάδο που κατεξοχήν επλήγη από τη μείωση των επενδύσεων, που προκλήθηκε εξαιτίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου τους προηγούμενους μήνες. 

Μαζικές απολύσεις επίσης ανακοίνωσε και ο μεγάλος ανταγωνιστής της Schlumberger, η εταιρεία Halliburton ενώ όπως είναι γνωστό χιλιάδες απολύσεις έχουν γίνει και από άλλες τεράστιες εταιρείες όπως η Weatherford (πάνω από 8.000) Shell, η Statoil, η Total κ.α. 

Ποια είναι τα επαγγέλματα που πλήττονται περισσότερο; Μηχανικοί γεωτρήσεων, χειριστές μηχανημάτων, γεωφυσικοί και συναφείς με τον κλάδο ειδικότητες χάνουν κατά δεκάδες καθημερινά την δουλειά τους, ενώ αυτή η πραγματικότητα, όπως επισημαίνει το Bloomberg έχει συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον χώρο, καθώς η προσφορά είναι πολλαπλάσια της ζήτησης. 

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η ετήσια έρευνα της Hays, εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού και στην οποία συμμετείχαν 10.000 εργοδότες και, συνολικά, 45.000 πρόσωπα που εμπλέκονται στον χώρο. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στη διετία 2013-2014, καταγράφηκε κατά μέσο όρο υποχώρηση της τάξης του 6% στις αποδοχές. Η ίδια έρευνα προβλέπει δε, ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των αμοιβών για φέτος, ακριβώς λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου