Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πώς θα φορολογηθούν τα κινητά και τα κουπόνια φαγητού

Πώς θα φορολογηθούν τα κινητά και τα κουπόνια φαγητού
Μια ευχάριστη έκπληξη για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι εισπράττουν παροχές σε είδος (εταιρικά κινητά, επιδόματα παιδικών σταθμών, κουπόνια σίτισης κλπ) προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος, οι συγκεκριμένες αμοιβές ναι μεν θα φορολογούνται ως εισόδημα αλλά παρακράτηση φόρου δεν θα γίνεται. Έτσι, οι εργαζόμενοι που εισπράττουν τέτοιες αμοιβές, δεν θα δουν διαφορά στον μισθό τους. Θα πληρώσουν όλο το...λογαριασμό μαζεμένο μέσω της φορολογικής δήλωσης.
Η εγκύκλιος με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία για τον υπολογισμό της παρακράτησης φόρου στους μισθούς, στις συντάξεις αλλά και στις διάφορες απολαβές δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια. Οι οδηγίες αφορούν στην παρακράτηση που πρέπει να διενεργείται –βάσει του νέου φορολογικού νόμου- σε όλες τις αμοιβές που εισπράττονται από την 1/1/2015 και ας χρειάστηκε να φτάσουμε Απρίλιο για να δημοσιευτεί η σχετική εγκύκλιος.
Στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, η παρακράτηση θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ η οποία και καθιστά ετήσιες αποδοχές μέχρι το ύψος των 9545,45 ευρώ αφορολόγητες. Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται το πώς θα υπολογιστεί η παρακράτηση για τις αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου (οι οποίες πλέον θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες) αλλά και για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.
Ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται στις παροχές σε είδος. Χαρκατηριστικά αναφέρεται: «Όσον αφορά στις παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων.
Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου