Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ένα βήμα πιο κοντά στο κάρβουνο η ηλεκτροδότηση της Ιαπωνίας για το 2030.


Στις 6/4 είδαμε πως η πολύ βιομηχανική Ιαπωνία προγραμματίζει να ηλεκτροδοτείται το 2030 κυρίως με πυρηνικά, λιθάνθρακα, φυσικό αέριο, νερά και γεωθερμία. Η βιομηχανία χρειάζεται αληθινό, αξιόπιστο ρεύμα, δεν μπορεί να κάθεται να παίζει με πηγές όπως τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα ανύπαρκτα το βράδυ Φ/Β. Και είδαμε πως μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά, επειδή το αέριο είναι πιο ακριβό απ' το λιθάνθρακα, σκοπεύει να αναπτύξει σύντομα έως 13GW λιθανθρακικών σταθμών.

Τα τελευταία νέα ωστόσο απ' την Ιαπωνία λένε πως η επαναλειτουργία των πυρηνικών, που ένθερμα προωθεί η κυβέρνηση Άμπε, μάλλον θα ...

παραμείνει προς το παρόν ευσεβής πόθος και στην καλύτερη περίπτωση θα μετατοπιστεί στο απώτερο μέλλον, καθώς το Περιφερειακό Δικαστήριο της Fukui στη δυτική Ιαπωνία μπλόκαρε την επαναλειτουργία δυο αντιδραστήρων στην πόλη Takahama. Οι αντιδραστήρες είχαν ήδη εξασφαλίσει άδεια απ' την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή, αλλά κάτοικοι προσέφυγαν στο προβάλλοντας την ένσταση πως οι αντιδραστήρες δεν θα άντεχαν ένα ισχυρό σεισμό.Το δικαστήριο αποφάσισε πως τα μέτρα της Ρυθμιστικής Αρχής δεν είναι αρκετά και η ασφάλεια δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής είπε πως τα μέτρα ασφαλείας της Ιαπωνίας είναι απ' τα πιο αυστηρά στον κόσμο και δεν βλέπει το λογο να τα αναθεωρήσει. Οπότε επειδή η συζήτηση για το αν είναι ή δεν είναι αρκετά τα μέτρα ασφαλείας μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος, το πιο πιθανό είναι πως όλοι θα περιμένουν την απόφαση του επόμενου δικαστηρίου, όποτε θα εκδικάσει παρόμοια υπόθεση, για να δουν αν θα εδραιωθεί ή θα ανατραπεί η νομολογία.

Η απαγόρευση της επαναλειτουργίας των δυο αντιδραστήρων δεν σημαίνει συνολική απαγόρευση των πυρηνικών, δημιουργεί όμως έναν δεδικασμένο που μπορεί να ληφθεί υπόψη σε ανάλογες περιπτώσεις και φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Άμπε, που προσπαθεί να μειώσει το κόστος για την οικονομία απ' το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο που εισάγει η Ιαπωνία. Αν το αέριο είναι ακριβό και τα πυρηνικά δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν σύντομα, η λύση του κάρβουνου γίνεται περίπου μονόδρομος για την κυβέρνηση Άμπε, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης υδροηλεκτρικών έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, τα ποτάμια είναι ήδη γεμάτα φράγματα. Η γεωθερμία είναι ήδη αναπτυγμένη και τα περιθώρια περαιτέρω επέκτασης είναι μικρά, καθώς τα μεγάλα εργοστάσια γεωθερμίας είναι πολύ λίγα παγκοσμίως. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η Ιαπωνία είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχει δική της τεχνολογία κατασκευής θερμοηλεκτρικών σταθμών με καύσιμο το κάρβουνο (κατασκευάζουν και λέβητα και στρόβιλο και γεννήτρια). Στη φωτογραφία φαίνεται το μεγαλύτερο λιθανθρακικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, το Hekinan (4.100MW από 5 μονάδες, 3x700MW + 2x1000MW), με βασικό εξοπλισμό από τις Toshiba, Hitachi, MHI Japan. 

Μετά την Κίνα, την Ινδία και όλη τη ΝΑ Ασία, πλέον και η Ιαπωνία αναμένεται να αυξήσει την εισαγωγή λιθάνθρακα, κάτι που φέρνει χαμόγελα ελπίδας σε Αυστραλούς, Ινδονήσιους και Νοτιοαφρικανούς, τους βασικούς προμηθευτές αυτής της περιοχής. Ιδίως τους Αυστραλούς, που είδαν πέρυσι με μεγάλη ανησυχία την πτώση των τιμών του λιθάνθρακα και το κλείσιμο μιας σειράς ορυχείων τους. Το Hekinan καίει αυστραλιανό κάρβουνο, πολύ θα ήθελαν οι Αυστραλοί να δουν γρήγορα κι άλλα Hekinan να αναπτύσσονται στην Ιαπωνία. Οπότε περιμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση της Ιαπωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Να προβλέψουμε μια συμφωνία ΕΕ (με τα γερμανικά αιολικά)-ΗΠΑ (με το σχιστολιθικό αέριο), αλλά με όλους τους άλλους να αποφεύγουν να μπουν στην παράνοια;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου